«Χρονιά εκταμίευσης πόρων του ΕΣΠΑ το 2017» ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης


«Δεν αρκεί να βρούμε τα χρήματα για να τα ρίξουμε στην ελληνική οικονομία, αλλά πρέπει να πάνε τα χρήματα εκεί που πρέπει. Δηλαδή στη βάση ενός σχεδιασμού που θα δώσει υπεραξία στην ελληνική οικονομία», σημείωσε χθες το βράδυ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στην εκπομπή «ΕΡΤ Focus» της ΕΡΤ1.


Ο κ. Χαρίτσης, απαντώντας στις τοποθετήσεις των καλεσμένων στο στούντιο, υπογράμμισε ότι στο επίκεντρο του παραγωγικού μοντέλου είναι η μείωση της ανεργίας και η δημιουργία σταθερών, βιώσιμων, καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, ενώ γνωστοποίησε ότι το υπουργείο Οικονομίας επεξεργάζεται τη δυνατότητα επέκτασης του ανοιχτού καταπιστευτικού λογαριασμού και σε άλλα στάδια μιας επένδυσης που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ, πέραν του πρώτου σταδίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο ανοιχτός καταπιστευτικός λογαριασμός είναι ένας μηχανισμός που εξασφαλίζει στους δικαιούχους προγραμμάτων ΕΣΠΑ πρόσβαση σε ποσό ίσο με την προκαταβολή που δικαιούνται, χωρίς να απαιτείται η υποβολή εγγυητικής επιστολής.

Στο θέμα της χρηματοδότησης, ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε ότι αξιοποιούνται στο έπακρο όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ πρόσθεσε ότι η ίδρυση της αναπτυξιακής τράπεζας είναι πολύ σημαντική ως νέος συμπληρωματικός πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα για τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, καθώς καλύπτει κενά όπως επενδύσεις υψηλού ρίσκου σε νεοφυείς επιχειρήσεις ή στοχευμένες παρεμβάσεις σε κλάδους προτεραιότητας.

Σχετικά με το ΕΣΠΑ ανέφερε ότι αναμένεται να ανακοινωθούν νέες δράσεις που σχετίζονται τόσο με τον τουρισμό και την αγροδιατροφή όσο και με τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τις καινοτομικές δράσεις, και τους νέους επιστήμονες, βάσει των στόχων που θέτει η κυβέρνηση για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, και πρόσθεσε «το 2017 είναι χρονιά ωρίμανσης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και εκταμίευσης των πόρων» ενώ σημείωσε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η εκταμίευση. Επίσης επανέλαβε ότι όλα τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση της απορρόφησης, τόσο για την προγραμματική περίοδο 2007–1013 όσο και για την περίοδο 2014–2020.
Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ακόμη ότι η απόφαση του Eurogroup βάζει στο επίκεντρο της συζήτησης το ζήτημα των επενδύσεων και της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, όμως, συμπλήρωσε, η ελληνική κυβέρνηση ήδη έχει ξεκινήσει την προσπάθεια για να μπει η χώρα σε αναπτυξιακή πορεία και το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας σχεδιάζεται και μαζί με τις περιφέρειες.

Στο παρελθόν, συνέχισε ο κ. Χαρίτσης, και οι ίδιοι οι δήμοι και οι περιφέρειες είχαν παγιδευτεί σε έργα που δεν εξυπηρετούσαν τις αναπτυξιακές προσπάθειες των περιοχών τους, αλλά πλέον με βοήθεια από τους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Οικονομίας για τη διαχειριστική τους επάρκεια θα υλοποιήσουν πιο σύνθετα έργα, όπως η διαχείριση απορριμμάτων, η αντιμετώπιση των προβλημάτων σε βασικές υποδομές όπως η ύδρευση, η αποχέτευση και οι αγροτικοί δρόμοι.

Σχετικά με τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη διευκόλυνση των μεγάλων επενδύσεων σημείωσε ότι «έχει γίνει πολύ δουλειά, αλλά το σύστημα είναι ακόμη γραφειοκρατικό και χρονοβόρο, συνεχίζονται οι θεσμικές παρεμβάσεις και απαιτείται συνεργασία πολλών υπουργείων». Όμως, από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε, σε κάποια στάδια μιας επένδυσης μπορεί να προκύπτει γραφειοκρατία γιατί πρέπει να διασφαλίζεται και η διαφάνεια και ακεραιότητα του συστήματος.

Γενικότερα πάντως ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την ηλεκτρονική έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων για όλους τους κλάδους της αγοράς.

Σχετικά με την απόφαση του Eurogroup, ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι «δεδομένου του πλαισίου που κληθήκαμε να διαπραγματευτούμε, φέραμε μία επιτυχία» ενώ σε ερώτηση για το πόσο απομακρύνθηκε από τις δεσμεύσεις της η κυβέρνηση, είπε ότι στόχος της είναι να βγει από τα μνημόνια η χώρα και να μπορέσει να βγει στις αγορές.

«Μετά την απόφαση του Eurogroup, αν και έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, ωστόσο, μας φέρνει πολύ κοντά στο στόχο μας», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.Πηγή: kapa-news.gr

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.