ΣΟΚ: Απαγόρευσαν την συλλογή βοτάνων σε βουνά της Ελλάδας

του Κίμωνα Χαραλάμπους


Μετά την απαγόρευση παρουσίας ανθρώπων και οχημάτων στις δασικές περιοχές, με αφορμή τον κίνδυνο της πυρκαγιάς, τώρα απαγορεύουν και την συλλογή αρωματικών φυτών και βοτάνων από δασικές περιοχές της χώρας.

Έτσι, όπως ανακοινώθηκε, και μάλιστα όχι για πρώτη φορά, περιορίζουν ή απαγορεύουν την συλλογή αρωματικών φυτών και βοτάνων, μεταξύ των άλλων, από δασικές περιοχές της Μεσσηνίας.

Στόχος, όπως αναφέρουν, είναι «η προστασία των ειδών από πιθανό κίνδυνο ανεξέλεγκτης συλλογής τους, μείωσης του πληθυσμού τους ή και εξαφάνισης ορισμένων εξ αυτών, η ικανοποίηση των οικολογικών αναγκών του βιολογικού τους κύκλου και η εξασφάλιση της αναπαραγωγής και της αειφορίας των καρπώσεων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας».

Πιο Ατζέντα 2030 πεθαίνεις, αν μας επιτραπεί η λαϊκή φράση.

Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδει το agro24:

Σύμφωνα με απόφαση του Δασαρχείου Καλαμάτας, για το 2017, αποκλειστικά και μόνο για κάλυψη ατομικών αναγκών, επιτρέπεται η συλλογή μετά την εποχή της ανθοφορίας ειδών, όπως: ρίγανη, φασκόμηλο, μέντα, βαλσαμόχορτο, θρούμπι, θυμάρι κ.ά., κατά το κατάλληλο ανά είδος στάδιο συλλογής, χωρίς άδεια, μέσα από τα δημόσια δάση και τις δασικές εν γένει εκτάσεις της διοικητικής περιφέρειας του Δασαρχείου Καλαμάτας, από οποιονδήποτε.

Η επιτρεπόμενη ποσότητα συλλογής για ατομική χρήση ανέρχεται μέχρι 2 κιλά για τη ρίγανη και 1 κιλό για κάθε ένα από τα υπόλοιπα είδη ανά άτομο, συνολικά για την περίοδο συλλογής.

Για εμπορική χρήση, με έγγραφη άδεια του Δασαρχείου, επιτρέπεται η συλλογή ποσότητας έως και 20 κιλών για τη ρίγανη και έως και 10 κιλών για κάθε ένα από τα υπόλοιπα είδη.

Η άδεια εκδίδεται μετά από αίτηση του επαγγελματία, η οποία πρέπει να υποβληθεί στο Δασαρχείο κατά την εποχή της ανθοφορίας των αντίστοιχων φυτικών ειδών και το αργότερο μέχρι 30/6/2017. Η αίτηση συνοδεύεται από νόμιμα δικαιολογητικά άσκησης ανάλογης εμπορικής δραστηριότητας και κατόπιν καταβολής του αντίστοιχου μισθώματος, σύμφωνα με τον Πίνακα Διατίμησης Δασικών Προϊόντων, στην Τράπεζα της Ελλάδος, υπέρ του Πράσινου Ταμείου.

Οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες πρέπει να καθορίζουν ακριβώς τα είδη, την περιοχή και το χρονικό διάστημα συλλογής ανά είδος.


Προτεραιότητα έχουν οι μόνιμοι κάτοικοι των οικείων Τοπικών ή Δημοτικών Κοινοτήτων στους οποίους υπάγεται η περιοχή συλλογής. Η άδεια είναι προσωπική και η συλλογή γίνεται αποκλειστικά από τον κάτοχό της, ενώ απαγορεύεται η χρησιμοποίηση συνεργείου.

Τέλος, με την απόφαση απαγορεύεται η συλλογή, τόσο για ατομική όσο και για εμπορική χρήση, φυτικών ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση, όπως:

-Tσάι του Ταϋγέτου [Sideritis clandestina (Bory) Hayek].
-Δίκταμο (Origanum dictamnus L.).
-Λαγορίγανη – ενδημικό είδος ρίγανης του Ταϋγέτου (Origanum Lirium Heldr. ex Halacsy).

Θα βλέπεις τσάι του βουνού και θα απαγορεύεται να το κόψεις, επειδή κάποιοι έτσι το αποφάσισαν. Αντίθετα θα επιτρέπεται να παίρνεις χημικά φάρμακα και να τρως μεταλλαγμένα.Ο Διατροφικός Κώδικας (Codex Alimentarius) εφαρμόζεται και στην χώρα μας. Οι βιταμίνες, τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν σε συγκεκριμένα τρόφιμα αλλά και τα βότανα απαγορεύονται σταδιακά και κανείς δεν το παίρνει είδηση.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.