Έμβρυα κατά παραγγελία


ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΕΚΑΝΑΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΣΤΟ DNA ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ CRISPR


Ένα βήμα πιο κοντά σε έναν κόσμο με «μωρά κατά παραγγελία» βρίσκεται η ανθρωπότητα, με Αμερικανούς ερευνητές να είναι πλέον σε θέση να τροποποιήσουν γενετικά το DNA ενός εμβρύου. Η έρευνα των επιστημόνων του Oregon Health and Science University στο Πόρτλαντ δείχνει ότι είναι τεχνικά εφικτό -και ασφαλές- να παρέμβει κάποιος στο ανθρώπινο γονιδίωμα εμβρύων που έχουν δημιουργηθεί με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι οι Αμερικανοί ερευνητές είναι σε θέση να «διορθώσουν» ανωμαλίες και να εξαλείψουν κληρονομικές ασθένειες στα πρώτα στάδια της ζωής ενός εμβρύου.
Αυτό κατέστη δυνατό με τη βοήθεια του Crispr-Cas9, μιας τεχνικής που θυμίζει τη διαδικασία «αντιγραφής και επικόλλησης» (copy paste), αλλά εφαρμόζεται σε γονίδια.
Οι ερευνητές ανέπτυξαν τα έμβρυα για μερικές μόλις ημέρες -μέχρι να αποδείξουν ότι μπορούν να τροποποιήσουν το DNA αποτελεσματικά- και στη συνέχεια τα κατέστρεψαν. Μέχρι σήμερα η Κίνα ήταν η μοναδική χώρα που είχε καταφέρει να αναπτύξει αυτήν την τεχνολογία. Μπορούσε, όμως, να κάνει αλλαγές μόνο σε μικρό αριθμό κυττάρων. 


Ενδιαφέρον και προβληματισμός 

Η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την προσπάθεια των ειδικών από τις ΗΠΑ, αλλά αρκετά μέλη της έχουν ήδη σπεύσει να εγείρουν ηθικά διλήμματα.
Το ίδιο αναμένεται να κάνουν και θρησκευτικές ομάδες, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και απλοί πολίτες που στο παρελθόν έχουν εκφράσει προβληματισμό για την ανάπτυξη τεχνικών που θα επιτρέπουν τη γέννηση μωρών «κατά παραγγελία».
Και αυτό επειδή η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί και για να επιλεχθεί το χρώμα των ματιών, των μαλλιών ή κι άλλων σωματικών χαρακτηριστικών των βρεφών.
Πέρυσι, η κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ χαρακτήρισε το Crispr εν δυνάμει «όπλο μαζικής καταστροφής».
Τα αποτελέσματα της μελέτης δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη επίσημα από την επιστημονική ομάδα.
Ήρθαν, όμως, στο φως από το έγκυρο περιοδικό «MIT Review» και πλέον απασχολούν εκτενώς τον διεθνή Τύπο.
Επικεφαλής της ερευνητικής προσπάθειας είναι ο βιολόγος Shoukhrat Mitalipov. Το περιοδικό επικοινώνησε μαζί του μέσω Skype, αλλά ο ερευνητής αρνήθηκε να σχολιάσει, καθώς αναμένεται να δημοσιοποιήσει αναλυτικά τα αποτελέσματα σε επιστημονικό περιοδικό τον Αύγουστο.
Πηγή προσκείμενη στην έρευνα αναφέρει ότι για τις ανάγκες της μελέτης δημιουργήθηκαν δεκάδες έμβρυα, τα οποία γονιμοποιήθηκαν με σπέρμα ανδρών που έφεραν κληρονομικές μεταλλάξεις ασθενειών. Στη φάση που πραγματοποιήθηκε η γενετική τροποποίηση, τα έμβρυα ήταν απλώς μικροσκοπικές δέσμες κυττάρων, αόρατες στο γυμνό μάτι.

Το άρθρο του περιοδικού τονίζει ότι οι πηγές του αρνήθηκαν να σχολιάσουν ποιες γενετικές ασθένειες επιλέχθηκαν για τη μελέτη.


Πηγή: zougla.gr

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.