Οι φόροι του Σεπτέμβρη : Ποιοι θα σηκώσουν τα βάρη των 6 δισ.


Την ημέρα που ο πρωθυπουργός θα μιλάει από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης για τις προοπτικές εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια και για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, έξι εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κρατούν στα χέρια τους τα ειδοποιητήρια πληρωμής του ΕΝΦΙΑ και 2,7 εκατομμύρια θα αγωνιούν για το πώς θα καταβάλουν τη 2η δόση του φόρου εισοδήματος.


Πάνω από ένα εκατομμύριο επαγγελματίες θα ζουν με το άγχος του επανυπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από τονΕΦΚΑ και μερικές δεκάδες χιλιάδες νομικά πρόσωπα θα αναζητούν τη ρευστότητα για να πληρώσουν μια ακόμη δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.

Ο Σεπτέμβριος, μήνας «επικοινωνίας» του πρωθυπουργού με τον ελληνικό λαό, θα είναι ταυτόχρονα και ο βαρύτερος μήνας της φετινής χρονιάς όσον αφορά στο ύψος των φορολογικών υποχρεώσεων καθώς αυτές θα ξεπεράσουν τα 5,5 δις. ευρώ. Και όποιος αντέξει.


Στο ...ράφι οι υποσχέσεις

Πριν από ακριβώς έναν χρόνο, από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός υποσχόταν ότι το 2017 θα είναι έτος ελαφρύνσεων για τους μικροιδιοκτήτες καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρούσε σε απαλλαγή της επιβάρυνσης για όσους δικαιούνται και σήμερα την έκπτωση του 50% στον ΕΝΦΙΑ. Η υπόσχεση δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ και από το τέλος του μήνα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πάρουν στα χέρια τους ένα εκκαθαριστικό ίδιο με το αντίστοιχο περυσινό.

Για μια ακόμη χρονιά, το υπουργείο Οικονομικών δεν κατάφερε καν να διαφοροποιήσει το πρόγραμμα αποστολής των εκκαθαριστικών σημειωμάτων ώστε να μην συμπέσουν τόσα πολλά φορολογικά βάρη μέσα σε έναν μήνα. Έτσι, στο τέλος Σεπτεμβρίου θα συμπέσει για πρώτη φορά φέτος η καταβολή της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ με την καταβολή της 2ης δόσης του φόρου εισοδήματος. Από μόνες τους, αυτές οι δύο επιβαρύνσεις ξεπερνούν τα 1,8 δις. ευρώ. 

Οι αντοχές των φορολογουμένων στην λαίλαπα του Σεπτεμβρίου, θα είναι καθοριστική για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Ο Ιούλιος έφερε υστέρηση στα φορολογικά έσοδα ενώ και τον Αύγουστο η εικόνα δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί καθώς η κυβέρνηση έχει λαμβάνειν ουσιαστικά μόνο από τον ΦΠΑ, τα νομικά πρόσωπα και τα τελωνεία.

Ενδεχόμενη σοβαρή υστέρηση τον Σεπτέμβριο, θα έχει ως αποτέλεσμα να χτυπήσει για τα καλά ο κώδωνας του κινδύνου όσον αφορά στον φετινό προϋπολογισμό. Μαζί με τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, ο Σεπτέμβριος είναι ο πιο καθοριστικός μήνας της φετινής χρονιάς όσον αφορά στα έσοδα και ενδεχόμενες σημαντικές αποκλίσεις θα θέσουν υπό αμφισβήτηση όχι τόσο την ικανότητα της Ελλάδας να εμφανίσει φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα του 1,75% αλλά τη δυνατότητα να επιτύχει του χρόνου τον στόχο του 3,5%


Πηγή: thetoc.gr
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.