ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΜΙΛΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΠΙΕΡΙΑ


46ο Φεστιβάλ Ολύμπου

Τα επιτραπέζια παιχνίδια στην αρχαιότητα αλλά και η ανθρώπινη παρουσία στα θαλασσινά τοπία της προϊστορικής Βόρειας Πιερίας, ήταν τα θέματα της εκδήλωσης «ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΠΙΕΡΙΑ», που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 25 Αυγούστου 2017 στην αρχαία Πύδνα, στο πλαίσιο του 46ου Φεστιβάλ Ολύμπου.

Η εκδήλωση-θεσμός αποσκοπεί στην καταγραφή, ανάδειξη και προβολή της ταυτότητας του αρχαιολογικού πλούτου της Βόρειας Πιερίας και υλοποιείται τα τελευταία χρόνια από τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο.)

Την αξιόλογη από κάθε πλευρά βραδιά των αρχαιολογικών ομιλιών συντόνισε και παρουσίασε το μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής και νομικός συνεργάτης του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, δικηγόρος, Μελίνα Παπαδοπούλου. Στην προσφώνησή της η κ. Παπαδοπούλου αναφέρθηκε στην σημαντικότητα του θεσμού των αρχαιολογικών ομιλιών καθώς και στη φιλοσοφία του ΟΡ.ΦΕ.Ο., να υποστηρίζονται ανάλογου είδους πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στο να καταγράφονται, αλλά και να γίνονται ευρέως γνωστές οι έρευνες των ανακαλύψεων των αρχαιολόγων.

Οι εισηγήσεις των τριών επιστημόνων τις οποίες παρακολούθησε με ενδιαφέρον το κοινό: Η αρχαιολόγος Δέσποινα Ιγνατιάδου ανέπτυξε το θέμα: «Και το ταβλί εχαίροντο παίζοντες και το ζάρι. Επιτραπέζια παιχνίδια στην αρχαιότητα», ενώ οι επίσης αρχαιολόγοι Νάνσυ Κραχτοπούλου και Ρένα Βεροπουλίδου, παρουσίασαν την εισήγηση: «Άνθρωπος και θαλασσινά τοπία στην προϊστορική Βόρεια Πιερία.»


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη συναυλία παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής από το μουσικό σύνολο «Μελωδοί της Παράδοσης», οι οποίοι απέδωσαν παραδοσιακά ακούσματα, αλλά και τραγούδια Ελλήνων συνθετών (Χαΐνηδες, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Μάλαμας, Δυνάμεις του Αιγαίου, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Ξυδάκης.)

Την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε ο Δημήτρης Καραμούζας. Τραγούδησαν η Δέσποινα Αποστολίδου και η Δωροθέα Καραμούζα. Έπαιξαν οι μουσικοί του σχήματος: Δημήτριος Καραμούζας (κιθάρα-τραγούδι), Γεώργιος Κωστόπουλος (μπαγλαμά-μαντολίνο-λαούτο), Ελένη Νικολοπούλου (πλήκτρα), Νικόλαος Αποστολίδης (λύρα-τραγούδι), Σωτήρης Αμανατίδης (κρουστά), Γεώργιος Αμανατίδης (μπάσο).


Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.