Τα πέτρινα «κεντήματα» της Τήνου


Μαζί με τον ναό της Παναγίας, οι περιστεριώνες της Τήνου είναι μάλλον το πιο γνωστό χαρακτηριστικό του νησιού. Αυτό που έχει ακούσει και γνωρίζει για την Τήνο ακόμα και όποιος δεν έχει βρεθεί στο όμορφο κυκλαδονήσι.

Διάσπαρτα έργα γνήσιας λαϊκής τέχνης- αλλά και δείγματα της κλίσης των Τηνιακών στην καλλιτεχνία- οι περιστεριώνες κοσμούν το νησί εδώ και αιώνες, «σημαδεύοντας» το τοπίο του με τις αγέρωχες κατασκευές τους και τα περίτεχνα σχέδιά τους.

Κατασκευασμένοι από σχιστόλιθο, που αφθονεί στην Τήνο, είναι συνήθως διώροφοι και χτισμένοι σε ανοιχτά μέρη, με νερά αλλά και προστατευμένα από τους ανέμους. Τα ανοίγματα για τα περιστέρια είναι πάντα στραμμένα προς την ανατολή και τη δύση ενώ η δεξιοτεχνία των μαστόρων του νησιού, χαρίζει στους περιστεριώνες τον ξεχωριστό, λιτό όσο και καλαίσθητο, διάκοσμο, που τους κάνει μοναδικούς.

Δεν είναι σαφές το πότε άρχισε η κατασκευή τους- αν και πιστεύεται πως η συστηματική εκτροφή των περιστεριών άρχισε από τα χρόνια της Βενετικής κυριαρχίας. Σε κάθε περίπτωση, συγκεντρώνουν εδώ και αιώνες τον θαυμασμό όσων τους αντικρίζουν, αναγνωρίζοντας τη γνήσια έκφραση της λαϊκής τέχνης σε μια από τις πιο καθαρές μορφές της.

Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.