ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Ο ΖΟΦΕΡΟΣ ΟΙΚΟΣ (ΔΙΤΟΜΟ)Παρουσίαση

Το σημαντικότερο, συναρπαστικότερο και πιο εμβληματικό μυθιστόρημα (κατά Χάρολντ Μπλουμ, αλλά και σύμφωνα με σύνολη την κριτική) ενός από τους μεγαλύτερους αφηγητές της παγκόσμιας λογοτεχνικής παράδοσης. Βαθύτατος γνώστης των ανθρώπινων τύπων, αμείλικτος κατήγορος της κοινωνικής αδικίας, εντελής πεζογράφος που ποτέ δε βρήκε μιμητές στη γλώσσα του, ο Κάρολος Ντίκενς χτίζει με ενάργεια ένα πολυδαίδαλο σύμπαν, όπου ο σύγχρονος αναγνώστης μπορεί να βρει καταφυγή, πραγματικό ενδιαφέρον και υψηλή αισθητική απόλαυση. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

[...] Η ειρωνεία αποτελεί βασικό γνώρισμα της τέχνης του Ντίκενς σε όλα τα μεγάλα έργα του. Δεν μπορούσε να λείπει και από τον Ζοφερό Οίκο. Το μυθιστόρημα είναι η πληρέστερη αποτύπωση των κοινωνικών ηθών και της παρακμής της βικτωριανής Αγγλίας. Ο συγγραφέας επέλεξε ως στόχο του το αρχαϊκό για την εποχή δικαστικό σύστημα και μέσα από την αδυσώπητη κριτική εναντίον του απογυμνώνει τις προκαταλήψεις, τη σεμνοτυφία, τα στερεότυπα και την ηθική και πνευματική καθυστέρηση μιας εποχής κατά την οποίαν η Βρετανία ήταν μεν αυτοκρατορία αλλά στο εσωτερικό της παρέμενε μια βαθύτατα συντηρητική και κατασταλτική κοινωνία που ο πουριτανισμός της στηριζόταν σε μιαν ατελείωτη σειρά από κοινωνικά στερεότυπα. Μια κοινωνία επιπλέον κομμένη στα δύο, με την αριστοκρατία μακριά από τον λαό και τον λαό χωρίς πυξίδα.

Κι εδώ, όπως και στα υπόλοιπα έργα του, ο έντονος λαϊκός χαρακτήρας είναι εμφανής. Κανείς Άγγλος συγγραφέας προ ή μετά δεν περιέγραψε το βρετανικό προλεταριάτο όπως ο Ντίκενς, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τον άφησε αδιάφορο η μεσαία τάξη και η αριστοκρατία. Ο διχασμός και η πνευματική καθυστέρηση μιας κοινωνίας αποτυπώνονται πρωτίστως στο δικαστικό της σύστημα. Όταν οι δικαστικές υποθέσεις τραβούν σε απαράδεκτο μάκρος αποδεικνύεται ότι η κοινωνία νοσεί και η καθυστερημένη απόδοση δικαιοσύνης είναι η μεγαλύτερη αδικία που μπορεί να φανταστεί κανείς, αφού κρατά κατά κάποιον τρόπο όλη την κοινωνία σε διαρκή υποδικία. Δεν είναι ίσως τυχαίο που πολλοί υποστηρίζουν ότι εξαιτίας αυτού του βιβλίου βελτιώθηκε το νομικό σύστημα της Αγγλίας. 

--- Από κείμενο του ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΒΙΣΤΩΝΙΤΗ στο translatum.gr, στις 2/12/2008

Λεπτομέρειες

Ξενόγλωσσος τίτλος: THE BLEAK HOUSE

ISBN: 13 9789600112610

Εκδότης: GUTENBERG

Σειρά: ORBIS LITERAE 13

Χρονολογία Έκδοσης: Ιούλιος 2009

Αριθμός σελίδων: 1416

Διαστάσεις: 20x12

Μετάφραση: ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΛΑΙΡΗ

Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά): ΝΤΙΚΕΝΣ ΤΣΑΡΛΣ

Θέμα: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ/ ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ/ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.