Επιστολές Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας

Επιστολή στην Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Μακεδονίας - Θράκης - αυτοτελές γραφείο Πιερίας-απέστειλε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, με την οποία ζητά ανάκληση της απόφασης κατεδάφισης της προβλήτας στην παραλία Κατερίνης.

Το περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο που βιώνουμε τα τελευταία έτη, όπως όλοι μας γνωρίζουμε, οι συνέπειες εκτός από τις άμεσα οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, ερχόμαστε αντιμέτωποι και με άλλες παράπλευρες, οι οποίες πολλές φορές εκ πρώτης όψεως εμφανίζονται πιο υποβαθμισμένες από ότι είναι στην πραγματικότητα.


Ο λόγος της έγγραφης αυτής επικοινωνίας μας, είναι η αντιμετώπιση μιας παράπλευρης απώλειας, που έχει σχέση με την κατεδάφιση της προβλήτας στην Παραλία Κατερίνης, η οποία είναι σήμα κατατεθέν της περιοχής από τον περασμένο αιώνα.

Φωτογράφοι, ζωγράφοι και πλήθος καλλιτεχνών απαθανάτισαν διαχρονικά την ανάπτυξη της περιοχής με κεντρικό σημείο αναφοράς τη συγκεκριμένη προβλήτα, κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής συνδέθηκαν μαζί της συναισθηματικά όχι μόνο με σημαντικά γεγονότα της ζωής τους αλλά και με την καθημερινότητά τους.

Μπορεί, η ομολογουμένως καθυστερημένη διαπίστωση, ότι δεν πληροί όλες τις διατάξεις (πολεοδομικές, ιδιοκτησίας, κλπ) δε σημαίνει απαραίτητα να προβούμε στην απομάκρυνση ενός ιστορικού, πολιτιστικού και κοινωνικού συμβόλου της Πιερίας.

Σημείο αναφοράς και για τις θρησκευτικές εκδηλώσεις, άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ρίψη του Σταυρού κατά την ημέρα των Θεοφανίων, αφού βρίσκεται δίπλα στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής.

Είμαστε υπέρμαχοι για τη διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και πιστεύουμε ότι η Πολιτεία μπορεί και πρέπει να προβάλει το κοινωνικό και ανθρώπινο πρόσωπό της χωρίς να περιορίζεται στον ψυχρό και απρόσωπο κρατικό μηχανισμό, αναδεικνύοντας τον πολιτισμό και την παιδεία του πολιτισμού σε μια ευνομούμενη κοινωνία των πολιτών.

Για το λόγο αυτό προτείνουμε να γίνουν οι απαιτούμενες σύννομες ενέργειες – παρεμβάσεις ώστε να διατηρηθεί αναλλοίωτο το σύμβολο της περιοχής, εξωραΐζοντας και νομιμοποιώντας (κατά παρέκκλιση) τη συγκεκριμένη προβλήτα.

Με εκτίμηση

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΚΜΕπιστολή στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων απέστειλε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, με την οποία εκφράζει τη διαφωνία της για τον επικείμενο υποβιβασμό του διθέσιου Δημοτικού Σχολείου Καταλωνίων του Δήμου Κατερίνης σε μονοθέσιο.

Στην επιστολή της η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας αναφέρει:

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Σε μία δύσκολη οικονομικά περίοδο που βιώνουμε τα τελευταία έτη, όπως όλοι μας γνωρίζουμε, οι συνέπειες εκτός από τις άμεσα οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, ερχόμαστε αντιμέτωποι και με άλλες παράπλευρες, οι οποίες πολλές φορές εκ πρώτης όψεως εμφανίζονται πιο υποβαθμισμένες από ότι είναι στην πραγματικότητα.

Ο λόγος της έγγραφης αυτής επικοινωνίας μας, είναι η αντιμετώπιση μιας παράπλευρης απώλειας, όπου λόγω της οικονομικής κρίσης, είμαστε αναγκασμένοι να προβούμε σε μείωση των λειτουργικών εξόδων και στη χρηστή χρηματοοικονομική διαχείριση πόρων (χρήματα και ανθρώπινου δυναμικού).

Πρόκειται για τον επικείμενο υποβιβασμό του διθέσιου Δημοτικού Σχολείου Καταλωνίων του Δήμου Κατερίνης σε μονοθέσιο. Σύμφωνα με την ισχύουσα ΚΥΑ η οποία είναι δημοσιευμένη στο ΦΕΚ 1760/τ.Β΄/19.07.2013, περί «ΙΔΡΥΣΕΩΝ, ΠΡΟΑΓΩΓΩΝ, ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΩΝ, ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ».

Η μετακίνηση των μαθητών στο τοπικό οδικό δίκτυο για την παρακολούθηση των σχολικών μαθημάτων σε άλλα χωριά (μακριά από τις εστίες τους), θέτει τις ζωές τους σε καθημερινό κίνδυνο, ταλαιπωρία για τους ίδιους τους μαθητές και τους οικείους τους, εξασφαλίζοντας τις περισσότερες φορές μια μετακίνηση χωρίς ασφάλεια και με μεγάλη επικινδυνότητα, ιδιαίτερα σε ορεινές – μειονεκτικές περιοχές, όπως είναι αυτή της τοπικής κοινότητας των Καταλωνίων, όπου επικρατούν ειδικές μικροκλιματικές συνθήκες, καθόλη της διάρκεια της σχολικής περιόδου.

Βάση της κείμενης νομοθεσίας, μία σχολική μονάδα για να λειτουργήσει με δύο εκπαιδευτικούς, θα πρέπει να έχει εγγεγραμμένους κατ’ ελάχιστον 16 μαθητές. Η συγκεκριμένη σχολική μονάδα έχει εγγεγραμμένους 15 μαθητές. Η υποβάθμιση της σχολικής μονάδας από 2/θεσια σε 1/θέσια.

Η ύπαρξη και λειτουργία κάθε σχολικής μονάδας, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του τοπικού κοινωνικοοικονομικού ιστού, παρέχοντας ασφάλεια και κοινωνική καταξίωση των ανθρώπων που ενισχύουν την κοινωνική παραγωγικότητα και την άμβλυνση των μικροοικονομικών διαταράξεων που οφείλονται στην οικονομική κρίση.

Άλλωστε η εξασφάλιση και διατήρηση των θέσεων εργασίας για τους λειτουργούς της εκπαίδευσης (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί), που προσφέρουν αγωγή των Ελληνοπαίδων μπορεί να αποτελεί το απαιτούμενο βιοποριστικό τους εφόδιο, παράλληλα όμως, διατηρείται άρρηκτο το δίκτυο συγκράτησης του πληθυσμού της υπαίθρου, βελτιώνοντας και αναβαθμίζοντας την ηλικιακή σύνθεση του αγροτικού χώρου.

Κύριε Υπουργέ,

Είμαστε υπέρμαχοι για μια Παιδεία που παρέχεται από την Πολιτεία σε επίπεδο κοινωνικό, μαθησιακό και οικονομικό, αναδεικνύοντας το κοινωνικό αλλά και το ανθρώπινο πρόσωπο ενός απρόσωπου κρατικού μηχανισμού που δεν περιορίζεται στην ψυχρή δημοσιονομική αριθμητική και για το λόγο αυτό αιτούμαστε τη διατήρηση της δυναμικότητας της σχολικής μονάδας της τοπικής κοινότητας των Καταλωνίων του Δήμου Κατερίνης – έστω και κατά παρέκκλιση της εφαρμογής της σχετικής προαναφερθείσας ΚΥΑ – σε 2/θεσιο Δημοτικό Σχολείο.

Με εκτίμηση

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΚΜ

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.