Το 7ετές σχέδιο Ντράγκι για «εξάλειψη» κόκκινων δανείων ύψους 1 τρισ.

Περιθώριο 7 ετών για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων από όλες τις ευρωπαϊκές τράπε


Ενα σφικτό χρονικό πλαίσιο για την αντιμετώπισή τους καθώς κατέχουν συνολικά 1 τρισ. ευρώ σε επισφαλές χρέος.Το σχέδιο Ντράγκι προβλέπει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν επτά χρόνια προθεσμία προκειμένου να αντιμετωπίσουν επιτυχώς το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, μέσω ρυθμίσεων, πωλήσεων και εκποιήσεων ενώ για τα κόκκινα δάνεια τα οποία δεν διαθέτουν εξασφαλίσεις η προθεσμία αυτή πέφτει στα δύο χρόνια.
Σύμφωνα με προσχέδιο της ΕΚΤ που διέρρευσε αρχικά σε ιταλική ΜΜΕ και επικαλείται τώρα και το πρακτορείο Reuters, και αφορμή την υιοθέτηση από την 1η Ιανουαρίου του 2018 του διεθνούς προτύπου χρηματοοικονομικής αναφοράς 9 (IFRS 9), η ΕΚΤ προτίθεται να επιβάλει ένα νέο αυστηρότερο πλαίσιο σχηματισμού προβλέψεων για μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures- NPEs).
Σύμφωνα με πληροφορίες, για όσα ενυπόθηκα δάνεια καθίστανται προβληματικά, μετά την εφαρμογή του ΔΠΧΑ 9, θα πρέπει οι τράπεζες να σχηματίζουν προβλέψεις, που σε βάθος επταετίας, θα φθάσουν να αντιστοιχούν στο 100% της αξίας της ονομαστικής απαίτησης.
Για όσα δεν διαθέτουν εξασφαλίσεις οι προβλέψεις θα πρέπει να ανέλθουν στο 100% της ονομαστικής αξίας του δανείου εντός διετίας ( σ.σ τέλος του 2019).
Οι νέοι κανόνες της ΕΚΤ σύμφωνα με το Reuters ενδέχεται να πλήξουν περισσότερο την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο, καθώς οι τράπεζες αυτών των χωρών διαθέτουν τους υψηλότερους δείκτες κόκκινων δανείων. Για την πρόθεση της ΕΚΤ είναι ενήμερες οι διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών από την τελευταία συνάντηση που είχαν στην Φρανκφούρτη με την ΕΚΤ και τον SSM. 

Η απόφαση της ΕΚΤ, αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.ζες θα δώσει η ΕΚΤ. 

Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.