Η Αλβανία αδιαφορεί προκλητικά για τα δικαιώματα των ΒορειοηπειρωτώνΚάπως έτσι, το νέο νομοσχέδιο της αλβανικής κυβέρνησης που αφορά στην προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων «παραβλέπει» τεχνηέντως σχετικές Ευρωπαϊκές συμβάσεις, ενώ με έμμεσο τρόπο επιχειρεί να αναιρέσει βασικά δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, αλλά και σε κρίσιμα θέματα όπως η γλώσσα. Αντιδράσεις εκδηλώνονται ήδη...

από στελέχη της «Ομόνοιας» που ζητούν κατοχύρωση των απαράγραπτων δικαιωμάτων της Μειονότητας.


Ν/Σ για τις Μειονότητες


Αντίθετοι είναι οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου στο νομοσχέδιο της αλβανικής κυβέρνησης για την προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων, που παρουσιάστηκε στην αρμόδια Επιτροπή της αλβανικής Βουλής, όπου την Ελληνική Μειονότητα εκπροσώπησε ο Γενικός Πρόεδρος της «Ομόνοιας» Λεωνίδας Παππάς. Ο ίδιος τόνισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν είναι προσαρμοσμένο στη Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία επικυρώθηκε στο αλβανικό κοινοβούλιο το 1999. Τόσο ο πρόεδρος του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βαγγέλης Ντούλες όσο και η «Ομόνοια», αλλά και άλλοι φορείς του Βορειοηπειρωτικού χώρου, βάζουν συγκεκριμένα θέματα για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας, που είναι η μεγαλύτερη στην Αλβανία, και υποστηρίζουν ότι δε λήφθηκε υπόψη καμία από τις προτάσεις τους.


Τα «αγκάθια» του νόμου


Στον αλβανικό νόμο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων δεν ορίζονται με σαφήνεια τα δικαιώματα των μειονοτικών, αλλά περιγράφεται ένα γενικόλογο πλαίσιο, που πάντα τελεί υπό την κρίση του υπουργικού συμβουλίου. Για τη δημόσια χρήση της μητρικής γλώσσας προβλέπεται η έγκριση του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και των κατά τόπους δημοτικών συμβουλίων με βάση τον μειονοτικό πληθυσμό σε κάθε διοικητική μονάδα (χωριό, δήμος, περιφέρεια). Οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου έχουν προτείνει: Εάν ο μειονοτικός πληθυσμός υπερβαίνει το ένα τρίτο να υπάρχει ισοτιμία μειονοτικής και κρατικής γλώσσας. Εάν ο μειονοτικός πληθυσμός υπερβαίνει το 15% να υπάρχει παράλληλη χρήση της μειονοτικής γλώσσας.


«Ζώνες» και εκπαίδευση…
Στο μεταξύ, διατηρούνται και επικυρώνονται οι Χοτζικές «μειονοτικές ζώνες» που περιόριζαν την άσκηση των μειονοτικών δικαιωμάτων σε ένα ελάχιστο τμήμα της αλβανικής επικράτειας. Και αυτό γιατί το δικαίωμα του ελεύθερου προσδιορισμού εξαρτάται άμεσα από τα έγγραφα που τηρούν τα ληξιαρχεία της χώρας, όπου ως μέλη μειονοτήτων μπορούσαν να εγγραφούν μόνο κάτοικοι ελάχιστων χωριών των καλούμενων «μειονοτικών ζωνών». Επίσης, δεν υπάρχει πρόβλεψη για την εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα για τα μέλη των εθνικών μειονοτήτων που «κατοικούν παραδοσιακά» σε καθορισμένους αυτοδιοικητικούς χώρους, ενώ, παρά την δραματική κατάσταση που επικρατεί ως προς την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Αλβανία (βλ. περίπτωση Χειμάρας, Φοινίκης κ.ο.κ), δεν υπάρχει καμία αναφορά στο ζήτημα αυτό.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.