Τι λέει ο επιθεωρητής της Πυροσβεστικής Βόρειας Ελλάδας μετά το θάνατο δύο ορειβατών: «Ο Όλυμπος είναι ένα μεγάλο βουνό, που δεν είναι εύκολο να “κλείσουμε”»

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται να δείχνουν οι ορειβάτες που ανεβαίνουν στον Όλυμπο, σύμφωνα με τον επιθεωρητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόρειας Ελλάδας Δημοσθένη Αναγνωστάκη.

Ο κ. Αναγνωστάκης, με αφορμή τα τρία τελευταία περιστατικά που έγιναν από το Σάββατο μέχρι σήμερα, με δύο νεκρούς, λέει ότι...ο Όλυμπος «είναι ένα μεγάλο βουνό, το οποίο δεν είναι εύκολο να "κλείσουμε"».

«Η ανάβαση ενός μεγάλου βουνού όπως ο Όλυμπος χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή, προετοιμασία, εκπαίδευση και σωστή εκτίμηση των δυνατοτήτων μας» ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Ο Όλυμπος είναι ένα μεγάλο βουνό, το οποίο δεν είναι εύκολο να "κλείσουμε". Δεν επιτρέπεται, άλλωστε, κάτι τέτοιο. Συγχρόνως, όμως, είναι και ένας τουριστικός προορισμός. Επομένως, η τήρηση των κανόνων ασφαλείας και η διαχείριση της αναψυχής επαφίεται σε εκείνους που τον χρησιμοποιούν» εξήγησε ο κ. Αναγνωστάκης.

Όπως είπε, τα ατυχήματα στον Όλυμπο και οι επιχειρήσεις διάσωσης είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Ωστόσο, δεν λαμβάνουν δημοσιότητα, είτε επειδή δεν έχουν ατυχή κατάληξη είτε επειδή δεν έχουν αυτή τη χρονική πυκνότητα. Παρόλα αυτά είναι αρκετοί οι τραυματίες σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και μέλη των ορειβατικών συλλόγων, οι οποίοι είναι και πιο οργανωμένοι και πιο εκπαιδευμένοι.

«Συνεπώς, όταν ακόμη και εκείνοι που έχουν την κατάλληλη υποδομή τυχαίνει συχνά να κινδυνεύσουν, φανταστείτε πόσο μεγαλύτερος κίνδυνος ελλοχεύει για τους ελεύθερους αναρριχητές» σημειώνει ο κ. Αναγνωστάκης, ο οποίος τονίζει πως στην «πράξη φαίνεται πως δεν γνωρίζουν πώς να ερμηνεύσουν τις κλιματολογικές συνθήκες».

«Μπορεί για παράδειγμα, οι κλιματολογικές συνθήκες από τα Πριόνια και πάνω να είναι εντελώς διαφορετικές. Να βλέπουμε δηλαδή στους πρόποδες λιακάδα και άπνοια που μας προδιαθέτει για έναν περίπατο αλλά όταν ανεβαίνουμε υψόμετρο οι συνθήκες αλλάζουν. Πάνω από τα 1000 μέτρα στον ίδιο χρόνο μπορεί να έχει χιονοθύελλα» επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον επιθεωρητή πυροσβεστικής υπηρεσίας Βόρειας Ελλάδας παρόλο που βγαίνουν οδηγίες και δελτία τόσο από τους δήμους, το δασαρχείο και την περιφέρεια, όσο και από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, φαίνεται «πως κάποιοι χρήστες του Ολύμπου δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι. Εμπειρικά επίσης διαπιστώνω ότι γίνεται από πολλούς υπερεκτίμηση στων δυνατοτήτων τους» προσθέτει.

Όσοι ανεβαίνουν στον Όλυμπο πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους κινδύνους, όπως επισημαίνει ο κ. Αναγνωστάκης και να μην ξεχνούν ότι και ο διασώστες που επιχειρούν είναι άνθρωποι που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, ενώ και τα κόστη σε κάθε μεγάλη επιχείριση είναι πολύ υψηλά.

«Η Ελληνική Πολιτεία έχει επιλέξει να παρέχει υπηρεσίες διάσωσης και συνδρομής ασφάλειας, ατελώς. Υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη όπου γίνεται κοστολόγηση και χρέωση, άλλα δεν χρησιμοποιείται» σημείωσε και πρόσθεσε ότι εκείνο που πρέπει όλοι να γνωρίζουν όμως είναι ότι ο «μηχανισμός καταπονείται και τα κόστη είναι πολύ υψηλά. Σε κάθε επιχείρηση διάσωσης υπάρχει επισφάλεια και για το ανθρώπινο δυναμικό που επιχειρεί». «Λυπάμαι που το λέω» σημειώνει ο κ. Αναγνωστάκης, «αλλά ίσως τέτοια ατυχή περιστατικά να λειτουργήσουν ως παράδειγμα προς αποφυγή. Ας μην προβάλουμε μόνο τις περιπατητικές χαρές αλλά και τους κινδύνους».

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.