Περί Βουκουρεστίου και σύνθετης ονομασίας των Σκοπίων…
Η εθνική γραμμή Καραμανλή που σήμερα όλοι αναφέρουν κατά το δοκούν

Τον Απρίλιο του 2008 ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής ξεκαθάρισε...
την ελληνική θέση για το θέμα των Σκοπίων στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

Ποια ήταν η εθνική θέση;

Η εθνική θέση ήταν (και είναι μέχρι και σήμερα): «Ναι στη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις».

Η σύνθετη ονομασία μπορεί να περιλαμβάνει και τον όρο Μακεδονία αλλά η γειτονική χώρα δεν θα έχει διαφορετική ονομασία για το εσωτερικό της και διαφορετικό για τις σχέσεις της με την Ελλάδα και τις διεθνείς σχέσεις της, θα ισχύει erga omnes -έναντι όλων.

Το κρίσιμο σημείο σε αυτήν την θέση είναι στην επεξήγηση που αναφέρεται: “μπορεί να περιλαμβάνει και τον όρο Μακεδονία”. Είναι άλλο πράμα το “μπορεί και να περιλαμβάνει” και άλλο πράμα το “να περιλαμβάνει”. Νομίζω πως η διαφορά είναι σαφέστατη. Επίσης, από πουθενά δεν προκύπτει πως η τότε Ελληνική Κυβέρνηση δέχθηκε τον όρο “Μακεδονιᔨ για την ονομασία του γειτονικού κρατιδίου.

Σήμερα, έρχεται ο Κοτζιάς και υποστηρίζει πως διαπραγματεύεται για μία σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις της. Είναι μία θέση, είπε, που είχε προβάλει η Ελλάδα και στο Βουκουρέστι. Μόνο που στο Βουκουρέστι - όπως προηγουμένως εξήγησα - ο Καραμανλής δεν δέχθηκε τον όρο Μακεδονία ή θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις και διαπραγματευόμενος να τον δεχθεί, ενώ σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις, φαίνεται ότι αποφάσισε να δεχθεί το όνομα «Νέα Μακεδονία», και απλά διαπραγματεύεται την …μετάφραση.

Από την άλλη εμφανίζεται η αντιπολίτευση σε περίπου το ίδιο μοτίβο και με ρητή απαγόρευση από την ηγεσία για συμμετοχή στελεχών της στα συλλαλητήρια. Βέβαια, τις επόμενες ημέρες θα φανεί το τί η Νέα Δημοκρατία εννοεί όταν - διά στόματος Μητσοτάκη - λέει πως θέση της είναι η Εθνική Γραμμή που χαράχθηκε από την Κυβέρνηση Καραμανλή στο Βουκουρέστι.

Γιάννης Παπαζαχαρίας

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.