Προαπαιτούμενα, δόση και χρέος κρίνονται τις επόμενες ημέρες

Πηγή: ReutersΕξαιρετικά κρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες τόσο στο μέτωπο των προαπαιτούμενωνόσο και στα ζητήματα της δόσης και της απομείωσης του χρέους.Μετά τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου η κυβέρνηση θα πρέπει να δρομολογήσει ακόμη 20 προαπαιτούμενα για να αποσπάσει μια θετική έκθεση συμμόρφωσης από τους θεσμούς, κάτι που πρέπει να γίνει έως τις 22 Ιανουαρίου, οπότε θα συνεδριάσει το Eurogroup.


Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα συγκροτηθούν και οι τεχνικές ομάδες που θα συζητήσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με τη συζήτηση να ξεκινά άτυπα στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, μπορεί στο EuroWorking Group της Πέμπτης να αποφασίσθηκε πως με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης η Ελλάδα θα δικαιούται 3,3 δισ. ευρώ για να καλύψει τις ταμειακές ανάγκες της περιόδου Φεβρουαρίου-Ιουνίου, ακόμη 1,5 δισ. ευρώ προκειμένου να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου και 1,9 δισ. ευρώ για να σχηματίσει το «αποθεματικό ασφαλείας» για τη μετά το Μνημόνιο εποχή, ωστόσο η δόση των 6,7 δισ. ευρώ αναμένεται ξανά να σπάσει στα δύο και να συνδεθεί με προϋποθέσεις.

Η βασικότερη από τις προϋποθέσεις σχετίζεται με την πορεία εξόφλησης των «φεσιών» του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Στα τέλη Οκτωβρίου 2017 ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης εκταμίευσε 800 εκατ. ευρώ στα οποία η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να προσθέσει άλλα 400 εκατ. ευρώ από τα κρατικά διαθέσιμα και να αποπληρώσει μέσα σε 95 ημέρες οφειλές ύψους 1,2 δισ. ευρώ προς τον ιδιωτικό τομέα.

Αν και η διαδικασία αυτή έχει κινηθεί αρκετά γρήγορά – κυρίως λόγω των επιστροφών φόρων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων – ωστόσο υπάρχουν ακόμη πληρωμές που εκκρεμούν και τις οποίες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πιέζει νοσοκομεία , ΕΟΠΥΥ και ταμεία να τις κάνουν εγκαίρως, ώστε έως τις αρχές Φεβρουαρίου να έχει καταβληθεί το ποσό του 1,2 δισ. ευρώ.

Μόνον τότε η Ελλάδα θα λάβει την υπό δόση του 1,5 δισ. ευρώ της τρίτης αξιολόγησης που σχετίζεται με την αποπληρωμή ληξιπροθέσμων χρεών και αμέσως θα πρέπει να διαθέσει 750 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε έως τον Ιούνιο να εξοφλήσει προς τους ιδιώτες συνολικά 2,25 δισ. ευρώ.

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.