Βόρεια Κορέα: Συνάντηση Κιμ Γιονγκ Ουν και Ντόναλντ Τραμπ τον Μάιο

Πριν από λίγο καιρό το ενδεχόμενο συνάντησης του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν έμοιαζε τόσο πιθανό όσο το να είναι η Γη επίπεδη. Και να που τα πράγματα αλλάζουν και μάλιστα… ξαφνικά για τις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα.


Αίφνης, η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Μάιο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν, θα συναντηθούν. Έως τότε, η Βόρεια Κορέα υποσχέθηκε να καθίσει… φρόνιμα και να μην κάνει βαλλιστικές δοκιμές.

Αν μη τι άλλο μιλάμε για εντυπωσιακή «στροφή». Μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες, η Βόρεια Κορέα αποκαλούσε «γεροξεκούστη» και «τρελό σκυλί» τον Τραμπ. Και ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποκαλούσε τον ηγέτη της χώρας «μικρό άνθρωπο πύραυλο».

Σε ένα παιχνίδι της… διπλωματίας, αυτοί οι δυο άνθρωποι, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα συναντηθούν μέσα στους επόμενους μήνες. Το αργότερο έως τον Μάιο.Ο 
Ντόναλντ Τραμπ με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της προεδρίας της Νότιας Κορέας Τσανγκ Λι Ουνγκ – Φωτογραφία Reuters

Μιλάμε για ανατροπή και μάλιστα αδιανόητη μέχρι πριν από μερικές μέρες. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν «έστειλε» την πρόσκληση μέσω… Νότιας Κορέας. Πριν από μερικές μέρες, ο βορειοκορεατής ηγέτης συναντήθηκε με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της προεδρίας της Νότιας Κορέας Τσανγκ Λι Ουνγκ. Αυτόν έστειλε το βράδυ της Πέμπτης στον Λευκό Οίκο να δει τον Τραμπ και να του μεταφέρει την πρόσκληση σε συνάντηση.

Κάποια στιγμή, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε ένα… guest στην αίθουσα Τύπου του Λευκού Οίκου. Και ανακοίνωση ότι ο εκπρόσωπος της Νότιας Κορέας θα κάνει μια… σημαντική ανακοίνωση. Και την έκανε, λίγη ώρα μετά, έξω από τον Λευκό Οίκο.
Κιμ Γιονγκ Ουν καλεί Ντόναλντ Τραμ, over!

Εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες και τα μικρόφωνα ο Τσανγκ Λι Ουνγκ και ανακοίνωσε αυτό που κανείς δεν περίμενε να ακούσει: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν απηύθυνε πρόσκληση στον Ντόναλντ Τραμπ να συναντηθούν και ο Αμερικανός πρόεδρος συμφώνησε να διεξαχθεί σύνοδος κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Η συνάντηση θα γίνει μέχρι τον Μάιο. Γιατί… τώρα που το αποφάσισε ο Κιμ δεν… κρατιέται και θέλει να συναντηθεί με τον Τραμπ το συντομότερο δυνατό.

«Ο πρόεδρος Τραμπ (…) είπε ότι θα συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν μέχρι τον Μάιο», είπε ο Τσανκ.

Ο Κιμ δεν έστειλε επιστολή στον Ντόναλντ Τραμπ. Η πρόσκληση απευθύνθηκε προφορικά.


ΟΤσανγκ Λι Ουνγκ μετέφερε την πρόσκληση του Κιμ στον Αμερικανό πρόεδρο – Φωτογραφία Reuters
Η υπόσχεση από τη Βόρεια Κορέα

«Ο Κιμ δεσμεύθηκε ότι η Βόρεια Κορέα θα απόσχει από οποιαδήποτε περαιτέρω δοκιμή πυρηνικού όπλου ή βαλλιστικού πυραύλου», είπε ο εκπρόσωπος της Νότιας Κορέας. Και πρόσθεσε πως ο Κιμ δήλωσε ότι δεσμεύεται να καταβάλλει προσπάθεια για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Αντάλλαγμα; Θα πάρει εγγυήσεις για την ασφάλεια του καθεστώτος του.


Ο Κιμ Γιονγκ Ουν με τον με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της προεδρίας της Νότιας Κορέας Τσανγκ Λι Ουνγκ κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Πιονγκγιάνγκ – Φωτογραφία Reuters

Και όχι μόνο υποσχέθηκε να είναι… «καλό παιδί», αλλά δεν θα τον πειράζει να γίνουν και κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ – Νότιας Κορέας. Τα προγραμματισμένα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ θα γίνουν, όπως προβλέπεται, τον Απρίλιο.

Ο Τσανγκ είπε ότι ο Κιμ αντιλαμβάνεται πως τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια πρέπει να συνεχιστούν.

Φωτογραφία Reuters

Πότε και που

Ο τόπος και ημερομηνία της συνάντησης ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

Την ιστορική (αν και όταν γίνει) συνάντηση επιβεβαίωσε και ο Λευκός Οίκος. Ο ίδιος ο Τραμπ, μέσω Twitter χαιρέτισε τη «μεγάλη πρόοδο» όσον αφορά το ζήτημα της Βόρειας Κορέας. Και επέμεινε στο ότι ο ισχυρός άνδρας της Πιονγκγιάνγκ μίλησε για «αποπυρηνικοποίηση» και όχι απλά για το «πάγωμα» των προγραμμάτων της χώρας του.Donald J. Trump
✔@realDonaldTrump


Kim Jong Un talked about denuclearization with the South Korean Representatives, not just a freeze. Also, no missile testing by North Korea during this period of time. Great progress being made but sanctions will remain until an agreement is reached. Meeting being planned!
3:08 π.μ. - 9 Μαρ 2018
99 χιλ.
44,9 χιλ. άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Πληροφορίες και απόρρητο για τις Διαφημίσεις του Twitter

«Οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ ωσότου εξευρεθεί συμφωνία», συμπλήρωσε.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, ο στρατηγός Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, αναμένεται να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εξελίξεις.

Φωτογραφία Reuters

Τα… βήματα της εκτόνωσης

Η εξέλιξη έρχεται μετά την θεαματική εκτόνωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο, εξαιτίας και των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στη Νότια Κορέα. Όπου ο Κιμ Γιονγκ Ουν έστειλε την αδερφή του κι εκείνη επέστρεψε με… διπλωματικές εξελίξεις.

Ακολούθησε η συνάντηση του ίδιου του Κιμ Γιονγκ Ουν με κορυφαίους αξιωματούχους της Νότιας Κορέας (σ.σ. μεταξύ τους ο Τσανγκ Λι Ουνγκ). Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν έχουν αποφασίσει, σύμφωνα με τη Σεούλ, να συμμετάσχουν στα τέλη Απριλίου σε μια τρίτη διακορεατική σύνοδο κορυφής, έπειτα από εκείνες του 2000 και του 2007.

Η σύνοδος θα γίνει στο χωριό Πανμουντζόμ, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τη χερσόνησο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.