Η αγορά εργασίας «γυρνά την πλάτη» σε γυναίκες και νέους


Dikailogitika.grΗ αγορά εργασίας στην Ελλάδα έχει «γυρίσει την πλάτη» στις γυναίκες και στους νέους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι, ενώ ανακάμπτει το ποσοστό των απασχολούμενων, μετά τη συνεχόμενη πτώση έως το 2013, εντούτοις οι γυναίκες και οι νέοι έως 29 ετών, συνεχίζουν να βρίσκονται μαζικά, εκτός εργασίας.

Ειδικότερα, το ποσοστό των απασχολούμενων έφτασε το 54,6% κατά το γ’ τρίμηνο του 2017. Είναι ένα ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το «ιστορικό» χαμηλό του 48,4% που είχε καταγραφεί το δ’ τρίμηνο του 2013, αλλά απέχει ακόμα αρκετά από το 61,8% που είχε καταγραφεί προ κρίσης και συγκεκριμένα το γ’ τρίμηνο του 2008.


Την ίδια χρονική περίοδο, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που έφερε στο προσκήνιο η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, δείχνουν ότι στις γυναίκες το ποσοστό απασχόλησης είναι μόλις 45,2%, δηλαδή εννέα ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το συνολικό μέσο όρο. Βέβαια μπορεί να έχει απομακρυνθεί από το 39,8% που είχε φτάσει στο χειρότερο σημείο της κρίσης, όμως ακόμα και έτσι είναι φανερό ότι περισσότερες από τις μισές γυναίκες, αδυνατούν να βρουν δουλειά. Ακόμα χειρότερα είναι τα στοιχεία για τους νέους: Στην ηλικιακή κατηγορία 15 – 24 ετών, το ποσοστό απασχόλησης βρίσκεται μόλις στο 15%, όταν ήταν 23,8% πριν από την κρίση. Επίσης, στην κατηγορία 25 έως 29 ετών βρίσκεται στο 58,1% όταν πριν ξεσπάσει η κρίση ήταν 72,9%.

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι (46,66%) είναι ηλικίας 30 – 44 ετών, ενώ η αμέσως επόμενη κατηγορία (45 – 64 ετών) ακολουθεί με 32,18%. Ακόμα και αν το στοιχείο αυτό φαίνεται φυσιολογικό, προκαλεί αρνητική εντύπωση ότι οι νέοι έως 19 ετών αποτελούν μόλις το 0,28% του συνόλου των εργαζομένων! Επίσης, οι ηλικίες 19 έως 24 ετών συμμετέχουν με ποσοστό μόλις 7,66% στο σύνολο των απασχολούμενων και οι ηλικίες 25 – 29 ετών με ποσοστό 12,72%.

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.