Η αρχαία Καλλιπεύκη: Ιστορικός κόμβος Θεσσαλίας – Μακεδονίας

Σταυρούλα Νάτσιου

Το υψηλότερο σημείο του Κάτω Ολύμπου κατέχει η Καλλιπεύκη. Βρίσκεται βορειοανατολικά του νομού Λάρισας. Κοντά στην πανέμορφη Κοιλάδα των Τεμπών, 58χλμ από την πρωτεύουσα του νομού και 130χλμ από τη Θεσσαλονίκη. Είναι...κτισμένη σε υψόμετρο 1054 μ. και περιτριγυρίζεται από πυκνά δάση οξιάς, βελανιδιάς, έλατου και πεύκου. Είναι ένα από τα ωραιότερα ορεινάπαραδοσιακά χωριά του νομού Λάρισας.

Η Καλλιπεύκη ιδρύθηκε κατά τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους και υπήρξε από το 10ο αι μ.Χ έδρα επισκόπου. Επί τουρκοκρατίας είχε περίπου έξι χιλιάδες κατοίκους και. Στην απογραφή του 2011 ο πληθυσμός της φτάνει σε περίπου 540 άτομα.
Παλιό όνομα του χωριού ήταν Νεζερός, το όνομα προέρχεται από σλαβική λέξη που σημαίνει λίμνη, έλος και απαντάται και σε άλλα σημεία της Ελλάδας ως τοπωνύμιο. Το σημερινό όνομα του χωριού Καλλιπεύκη, προέρχεται από την αρχαία ονομασία του παρακείμενου δάσους, που έχει διατηρηθεί μέχρι και σήμερα. Το δάσος είναι ατέλειωτο και σκεπάζει ολόκληρη περιοχή από γκρεμούς και χαράδρες, ενώ τα φαράγγια καλύπτονται από πυκνή βλάστηση, μέχρι το πιο χαμηλό σημείο τους, όπου κυλούν γάργαρα νερά.
Από αρχαιοτάτων χρόνων η Καλλιπεύκη αποτελούσε πέρασμα από τη Μακεδονία προς τη Θεσσαλία. Η Καλλιπεύκη, διατηρούσε επικοινωνία με την υπόλοιπη Θεσσαλία και τη Μακεδονία. Ο Ξέρξης είχε περάσει τα πολυάριθμα στρατεύματά του (480 π.Χ.) όπως και ο ρωμαϊκός στρατός (169 π.Χ. ο ύπατος Μάρκιος Φίλιππος).

Λόγω της στρατιωτικής σημασίας θέση του, χρησίμευε ως κρησφύγετο των κλεφτών κατά της τουρκοκρατίας. Επίσης, ήταν το επίκεντρο της Εθνικής Αντίστασης στην περιοχή, κατά τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα εναντίον της ξενικής κατοχής του 1941 – 1944.

Πηγή: http://mywebite.eu/?p=991#

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.