Αντίδραση ΚΕΔΕ- ΕΝΠΕ για τον « Κλεισθένη 1». Συνεδριάζουν την Τετάρτη.Την αντίδραση των δυο κορυφαίων θεσμικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης , της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) , προκάλεσε το περιεχόμενο του νομοσχεδίου « Κλεισθένης1» του υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η θέσπιση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές....Την Τετάρτη 2 Μαίου, τόσο η ΕΝΠΕ όσο και η ΚΕΔΕ, συγκαλούν τα Διοικητικά του Συμβούλιο για να εξετάσουν λεπτομερέστατα και τα 237 άρθρα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο. Επίσης στις 17 Μαίου, η ΚΕΔΕ συγκαλεί έκτακτη Γενική Συνέλευση ενώ την επομένη θα πραγματοποιηθεί το 2ο κοινό συνέδριο της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, όπου θα καθοριστούν οι οριστικές τους θέσεις επί του νομοσχεδίου . Ακόμη, ζητούν από το υπουργείο Εσωτερικών, τουλάχιστον δυο μήνες διαβούλευση.

ΕΝΠΕ

Σε δήλωσή του , ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «άτολμο και διαχειριστικό», που «αντανακλά τη συντηρητική νοοτροπία μιας κεντρικής γραφειοκρατίας» κι ότι «αποτελεί συρραφή διατάξεων… ατάκτως ερριμμένων». «Ώδινεν όρος (μεταρρύθμισης) και έτεκε μυν (εκλογικού συστήματος). Το Σχέδιο Νόμου δεν είναι μεταρρύθμιση και φυσικά δεν είναι η μεταρρύθμιση που έχουν ανάγκη η Αυτοδιοίκηση, η κοινωνία, η πατρίδα μας» δήλωσε. Επίσης ότι «εκπονήθηκε όχι μόνο ερήμην αλλά ενάντια στην Αυτοδιοίκηση» και « δεν μπορεί να σταθεί. Θα το καταστήσει κενό γράμμα η ίδια η ζωή», ανέφερε χαρακτηριστικά . Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό το νομοσχέδιο αυτό « όχι μόνο δεν λύνει αλλά τουναντίον είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει πολλαπλάσια προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των ΟΤΑ» .Η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές , τόνισε «καταδικάζει Περιφέρειες και Δήμους σε «εγκλωβισμένη ακυβερνησία» και στρώνει το έδαφος ώστε να επιχειρήσουν ξανά να εγκαταστήσουν στην Αυτοδιοίκηση διορισμένους κυβερνητικούς επιτρόπους με κομματικά ένσημα. Μόνοι κερδισμένοι οι ολιγάρχες που με μικρές χορηγίες θα ελέγχουν εύθραυστες πλειοψηφίες στα Συμβούλια».

ΚΕΔΕ

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, επισημαίνει κι εκείνος ότι με το εν λόγω νομοσχέδιο «δεν προωθούνται σημαντικές τομές, δεν προωθείται η αποκέντρωση και η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος προς την αυτοδιοίκηση, δεν εισακούστηκαν οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις που καταθέσαμε εδώ και σχεδόν δυο χρόνια στο δημόσιο διάλογο». Ο κ. Πατούλης προειδοποιεί ότι με τη θέσπιση της απλής αναλογικής θα δημιουργηθούν ακυβερνησία και προβλήματα στη λειτουργία των Δήμων. Και δηλώνει ότι «με συντονισμένες κινήσεις, με ενότητα κι αποφασιστικότητα όλων των αυτοδιοικητικών δυνάμεων, θα δώσουμε τον αγώνα για να διαφυλάξουμε το κύρος του θεσμού μας και να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις τοπικές μας κοινωνίες».

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.