ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΟ παρουσιαζόμενος 25ος τόμος του εγκρίτου επιστημονικού περιοδικού συγγράμματος Μεσαιωνικής Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΔΟΜΟΣ, που εκδίδεται ανελλιπως επί 30 συνεχή και συναπτά έτη με την εκδοτική φροντίδα του εκδοτικού Οίκου Κ. & Μ. Αντ. Σταμούλη.....
(Θεσσαλονίκη), είναι αφιερωμένος στον πολυΐστορα της Τραπεζούντος Βησσαρίωνα.


Ο Μητροπολίτης Νικαίας Βησσαρίων, Καρδινάλιος της ΡΚαθολικής Εκκλησίας, υπήρξε αναμφιβόλως μία εξέχουσα προσωπικότητα, η οποία έτεμε την εποχή της. Με εξαίρετη μόρφωση, θύραθεν και εκκλησιαστική, και διαλεκτική ικανότητα διεκρίθη ως συγγραφεύς φιλοσοφικών ιδίως έργων. Ουδείς δύναται να του αρνηθή τις μοναδικές προσπάθειές του προς συνένωση των χριστιανικών δυνάμεων κατά του επαπειλουμένου οθωμανικού κινδύνου. Αντιμετώπισε την χλιαρότητα των παπών, την αδιαφορία των ηγεμόνων, τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντά τους και τις μικροφιλοδοξίες τους, ως και τις ανυπέρβλητες δυσχέρειες για την εξεύρεση των αναγκαιούντων χρηματικών μέσων. Ο ίδιος επίστευε ότι θα μπορούσαν να εξευρεθούν τα χρήματα με την εφαρμογή αντιχριστιανικού μέτρου, το οποίον επέβαλε η Βενετία (1463), ως αντιπρόσωπος του Πάπα, ήτοι της πωλήσεως συγχωροχαρτίων, ένα φαινόμενο, το οποίον έγινε αργότερα η αφορμή της Μεταρρυθμίσεως του Λουθήρου και των άλλων Μεταρρυθμιστών.

Ουδείς δύναται να αρνηθή το συνεχές και αδιάπτωτο ενδιαφέρον του ως Καρδιναλίου για την πρόοδο του έθνους, όπως αποδεικνύουν τα τρία υπομνήματα προς τον Κων/νο Παλαιολόγο, Δεσπότη του Μυστρά, καθώς και για τα δεινοπαθήματα του Γένους, όπως αποδεικνύει και η προς τον Δόγη της Βενετίας από 13 Ιουλίου 1453 επιστολή του, μόλις έμαθε για την Ἅλωση.

Οι καινοτόμες προτάσεις του για την οικονομία, την εκπαίδευση, τον στρατό, την κοινωνία, συνιστούν προσπάθεια για την διάσωση του Γένους.

Ο Βησσαρίων έζησε σε μία εποχή κατά την οποίαν ανεδείχθησαν τόσον στην Ανατολή όσoν και στην Δύση πολυμερείς και πολυμαθείς στοχαστές και φυσιογνωμίες: Ο Μάρκος Ευγενικός, ο Γεώργιος Σχολάριος, ο Γεώργιος Γεμιστός, ο δάσκαλός του στην Ανατολή, ο Καρδινάλιος Τσεζαρίνι, ο Τραβερσάρι, ο Πάπας Μαρτίνος Ε’ για να αναφέρωμε ορισμένους εξ αυτών.

Ο παρών τόμος, απότοκος των ανακοινώσεων του διημέρου Συμποσίου που ωργάνωσε τον Μάρτιο 2007 η ‘Ενωση Ποντίων Νομού Πιερίας, για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα, εμπλουτισμένος με άλλες μελέτες, διαφωτίζει την συμβολή του Ποντίου αναγεννησιακού λογίου του 15ου αιώνος.


Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.