Ένωση Ποντίων Πιερίας: Εκδήλωση για τον Βησσαρίωνα τον Τραπεζούντιο...Η Ένωση Ποντίων Πιερίας, σε συνέχεια των πρωτοποριακών πνευματικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων του Συλλόγου, που αναδεικνύουν τον Πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου.... και γενικότερα των Ελλήνων της Ανατολής, πραγματοποίησε την Κυριακή 22 Απριλίου, εκδήλωση στην έδρα του Συλλόγου με την παρουσίαση βιβλίου σχετικά με τον Βησσαρίωνα τον Τραπεζούντιο (Τραπεζούντα 1403 - Ραβέννα Ιταλίας 1472), μιας μεγάλης και εξέχουσας μορφής του Ποντιακού Ελληνισμού και της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης.

Μιας προσωπικότητας του Ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού σχεδόν άγνωστης στο ελληνικό κοινό.

Στην εκδήλωση παρουσιάσαμε τον ειδικό τόμο για τον ΒΗΣΣΑΡΙΩΝΑ, ο οποίος είναι καρπός του πρώτου και μοναδικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε έως σήμερα στη χώρα μας από την ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ, τον Μάρτιο του 2007, σε συνεργασία με το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ και το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ με θέμα: «ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ Ο ΕΛΛΗΝ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ».
Εισηγητές ήσαν τέσσερις πανεπιστημιακοί δάσκαλοι αξιόλογοι μελετητές ο καθένας στον τομέα του. Ο κ. Γιαρένης Ηλίας Αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Βυζαντινής Παιδείας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με θέμα της εισήγησής του «Γιατί ο Βησσαρίων», όπου αναφέρθηκε στην ζωή και το έργο του Βησσαρίωνα και στις προσπάθειές του για την σωτηρία του Ελληνισμού καθώς και στην συμβολή του στην Ευρωπαϊκή Αναγέννηση.
Ο δεύτερος εισηγητής κ. Αναστάσιος Μαράς Διδάκτωρ Θεολογίας και μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Πατρολογικών Μελετών, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού Βυζαντινός Δόμος και Φιλοσοφικά Ανάλεκτα, στην εισήγησή του με θέμα ¨Η διττή Ερμηνεία του έργου του Βησσαρίωνα», αναφέρθηκε εκτενώς στο φιλοσοφικό έργο του Βησσαρίωνα ως Πλατωνικού φιλοσόφου και στην συμβολή του στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό καθώς και στις αντιθέσεις που προκάλεσε η συμμετοχή του στην ένωση των εκκλησιών στο συνέδριο της Φεράρας Ιταλίας καθώς και την μεταστροφή του στον καθολικισμό.
Ο τρίτος εισηγητής κ Μπαλόγλου Χρήστος δεν κατέστη δυνατόν να παραστεί. Ο τέταρτος εισηγητής κ. Θεοδόσης Κυριακιδης, σημαντικός ερευνητής, Θεολόγος, Επίκουρος καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στην Παιδαγωγική Σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ανέπτυξε το θέμα ¨Καθολική παρουσία στην Τραπεζούντα και προσπάθεια του Βησσαρίωνα διάσωσης του Ελληνισμού».
Την συζήτηση συντόνισε ο κ. Δημήτριος Προκοπίδης, ιατρός, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου. Χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του Συλλόγου κα Ζαϊρα Λαζαρίδου. Ακολούθησε συζήτηση και ερωτήσεις από το πολυπληθές κοινό που, με ενδιαφέρον ,παρακολούθησε την εκδήλωση.
Παρόντες στη εκδήλωση ήταν ο εκδότης κ. Σταμούλης, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη μας π. Κυριάκος Κοκελίδης, ο Δ/ντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ.Ι. Καζταρίδης, ο πρώην δήμαρχος της πόλης μας και παλαιότερα πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μενέλαος Τερζόπουλος, η Δημοτική σύμβουλος κα Νταρλαγιάννη, ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου και μέλος του ΔΣ της ΔΙΣΥΠΕ κ. Κώστας Παπουτσίδης, καθώς και οι Σύλλογοι δια των προέδρων τους, ο Σύλλογος ΚΟΚΚΙΝΟΠΛΙΤΩΝ, το ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ, ο Σύλλογος ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ, ο ΘΡΑΚΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΑΝΟΧΩΡΑΣ, η ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ «ΤΟ ΞΑΘΕΡΙ» και ο Σύλλογος ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ του ΣΒΟΡΩΝΟΥ.

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.