Διεθνής Ημέρα Οικογένειας - Μήνυμα του Κόφι ‘Αναν, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕΤο θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Οικογένειας, «Η Οικογένεια Αλλάζει: Προκλήσεις και Ευκαιρίες», υπογραμμίζει τις βαθιές αλλαγές που υφίσταται τα τελευταία χρόνια η βασική αυτή μονάδα της κοινωνίας. Το μέσος όρος του μεγέθους της οικογένειας έχει μειωθεί παγκοσμίως. Οι νέοι παντρεύονται σε μεγαλύτερη ηλικία. Η μέση ηλικία των γυναικών που γίνονται για πρώτη φορά μητέρες έχει αυξηθεί. Η θνησιμότητα των νηπίων έχει σημειώσει πτώση, ενώ τα ζευγάρια αποκτούν λιγότερα παιδιά.

Η παραδοσιακή μεγάλη οικογένεια έχει αντικατασταθεί από την οικογένεια – πυρήνα. Οι εναλλακτικές μορφές συμβίωσης έχουν αυξηθεί, όπως η συγκατοίκηση εκτός γάμου, ή οι γάμοι εργαζομένων μεταναστών οι οποίοι δεν ζουν στην ίδια πόλη ή χώρα με τους ή τις συζύγους τους.

Τα διαζύγια αυξάνονται όπως και οι δεύτεροι γάμοι, με όλο και περισσότερα παιδιά να ζουν σε μία οικογένεια με έναν θετό γονέα. Ο αριθμός τόσο των μονογονεικών όσο και των μονοπρόσωπων οικογενειών έχει αυξηθεί, ενώ όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι ζουν μόνοι τους. Η πανδημία του HIV/AIDS φέρνει τον όλεθρο στην οικογένεια, στερώντας συχνά τα παιδιά από τους γονείς τους, που μένουν με τους παππούδες τους για να τα προσέχουν.

Πολλές από αυτές τις αλλαγές θέτουν το ζήτημα της δομής της κοινωνίας όπως τη γνωρίζουμε. Απαιτούν τη συνεργασία μας ώστε να προσαρμοστούμε και να διαμορφώσουμε μία δημόσια πολιτική με τέτοιο τρόπο ώστε να προσεγγίζει τις ανάγκες των οικογενειών και να εξασφαλίζει ότι οι βασικές υπηρεσίες, όπως η εκπαίδευση και η υγεία, παρέχονται σε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα στα παιδιά, ανεξάρτητα από την οικογενειακή τους κατάσταση.

Κάποιες από τις αλλαγές στη δομή της οικογένειας δημιουργούν καινούργιες ευκαιρίες, όπως νέες και ευρύτερες επιλογές για τις κοπέλες και τις γυναίκες. Οι αλλαγές έχουν δώσει ώθηση σε κυβερνήσεις να αναπτύξουν νέες πολιτικές σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών. Καθώς οι χώρες εργάζονται για να ενσωματώσουν την διάσταση της οικογένειας στην παραγωγή εθνικών πολιτικών, το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών αγωνίζεται για να εκφράσει αυτή την προοπτική στην παγκόσμια διακυβερνητική διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αλλαγής, είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον το οποίο θα συντηρεί και θα υποστηρίζει την οικογένεια, ενώ παράλληλα θα ενισχύει τις ευκαιρίες για την πραγματοποίηση αυτών που παρέχει μία θετική οικογενειακή ζωή. Αυτή τη Διεθνή Ημέρα της Οικογένειας, ας αφοσιωθούμε ξανά σ’ αυτήν την αποστολή.


imerisiapierias

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.