Ποια ξύλα κάνουν το καλύτερο κάρβουνο για μπάρμπεκιου - Η καταλληλότητα καθορίζεται από πολλούς παράγοντες
Όσο καλοκαιριάζει τόσο αυξάνεται η επιθυμία ορισμένων να κάνουν μπάρμπεκιου και να χαλαρώσουν με καλό φαγητό και καλή παρέα.

Οι ψήστες γεμίζουν με κάρβουνα το...


μπάρμπεκιου και ξεκινούν τελετουργικά να τοποθετούν κρέατα, λαχανικά, τυριά, ψωμιά, που θα γεμίσουν τα πιάτα.

Ποια, όμως, είναι τα είδη ξύλου που κάνουν τα καλύτερα κάρβουνα;

Απαντήσεις δίνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής εφαρμογών στο Τμήμα Δασοπονίας στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, δασολόγος, τεχνολόγος ξύλου, Στράτος Αϊδινίδης.

«Το καλό ξύλο για κάρβουνα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Αυτοί είναι: η θερμική του ικανότητα και ενέργεια, ο ρυθμός καύσης, αν αφήνει πολλές στάχτες και αν σπινθηροβολεί και καπνίζει» εξηγεί ο κ.Αϊδινίδης αναφερόμενος στα ζητήματα που καθορίζουν την καταλληλότητα του κάθε είδους ξύλου.

Όπως εξηγεί, για την παραγωγή του κάρβουνου και κυρίως του καλού κάρβουνου, πρέπει να χρησιμοποιηθούν ξύλα από συγκεκριμένα είδη δέντρων, καθώς δεν έχουν όλα τα είδη τη δυνατότητα να κάνουν καλό κάρβουνο.

«Τα κωνοφόρα μπορεί να έχουν πιο πολλή θερμική ενέργεια, αλλά καίγονται γρήγορα λόγω της ρητίνης που περιέχουν. Τα είδη που δημιουργούν το καλύτερο κάρβουνο, είναι τα ίδια είδη που είναι τα πιο αποδοτικά ενεργειακά σε σόμπες και σε τζάκια. Είναι συνήθως δέντρα, των οποίων ο κορμός μεγαλώνει αρκετά αργά και στην Ελλάδα, τέτοια είναι η ελιά, το πουρνάρι και η βελανιδιά (δρυς)» λέει ο κ.Αϊδινίδης.

Προσθέτει ωστόσο ότι επειδή η ελιά δεν υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες αφού προέρχεται κυρίως από αραιώσεις, προτιμώνται τα υπόλοιπα είδη καθώς και η οξιά και η ακακία.

«Η ελιά κάνει καλή καύση και έχει διάρκεια αλλά επειδή είναι λίγη, στο εμπόριο γενικότερα κυκλοφορούν κάρβουνα από δρυ και οξιά. Παράλληλα, υπάρχουν και τα βιομηχανικά ξυλοκάρβουνα, οι μπρικέτες, που είναι υπολείμματα διάφορων ξύλων, πρεσαρισμένα σαν τούβλα και σταθεροποιημένα με την κυτταρίνη του ξύλου» λέει.

Όσον αφορά τα προσανάμματα ο κ. Αϊδινίδης προτείνει δαδιά από πεύκο που έχουν μεγάλο ποσοστό ρητίνης. «Είναι το καλύτερο φυσικό προσάναμμα αφού είναι αποτελεσματικό σε μικρή ποσότητα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί του οινοπνεύματος» αναφέρει.

Και για όσους καλοφαγάδες, αγαπούν το αρωματικό κάπνισμα κρεάτων, ο κ.Αϊδινίδης, προτείνει την χρήση ξύλων από οπωροφόρα, όπως πορτοκαλιά, μηλιά, κερασιά, κυδωνιά.

«Τέτοια είδη ξύλων χρησιμοποιούνται από εταιρίες για το κάπνισμα κρεάτων ή χελιών και τυριών. Ειδικά για το τυρί, για την αποθήκευση επιλέγουν δοχεία οξυάς που δεν έχει ιδιαίτερη μυρωδιά ενώ η δρυς χρησιμοποιείται για την αποθήκευση του κρασιού αφού δίνει ιδιαίτερο άρωμα και γεύση» καταλήγει ο καθηγητής του ΤΕΙ.


newsbeast.gr

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.