Μύδια σαγανάκι με φέτα και ντομάτα




Εύκολη και κλασική συνταγή για μεζέ, μύδια σαγανάκι με κόκκινη σάλτσα και φέτα. Ετοιμάστε το ούζο και απολαύστε τα σε λίγα λεπτά με φρεσκοψημένο ή φρυγανισμένο ψωμί


Υλικά Συνταγής


500 γραμ. φρέσκα μύδια ψίχα
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
3 ώριμες σφιχτές ντομάτες (χωρίς την φλούδα ψιλοκομμένες)
1/2 φρέσκια πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη (ή λίγο μπούκοβο)
200 γραμ. φέτα
λίγη ρίγανη ή θυμάρι
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο για το τελείωμα
αλάτι (προαιρετικά και με προσοχή)
φρεσκοτριμμένο πιπέρι





Εκτέλεση

Για τα μύδια σαγανάκι με φέτα και ντομάτα, πρώτα ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι. Σοτάρουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας για 3′ να μαλακώσει ελαφρά και να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο και την πιπεριά και σοτάρουμε για περίπου 1′. Προσθέτουμε τη ντομάτα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε γύρω στα 10 λεπτά μέχρι να πυκνώσει και να μελώσει η κόκκινη σάλτσα.

Βάζουμε τα μύδια σε σουρωτήρι και κρατάμε τον ζωμό που θα στάξει. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Προσθετουμε ότι υγρό έχουμε κρατήσει από τα μύδια. Βράζουμε για λίγα λεπτά να πυκνώσει καλά η σάλτσα.

Τέλος, προσθέτουμε την μυδόψυχα, τα βότανα και τη φέτα. Βράζουμε για 2-3′ ίσα να λιώσει η φέτα.

Αλατοπιπερωνουμε προς το τέλος του βρασμού.

Σερβίρουμε αμέσως τα μύδια με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρέσκο ή φρυγανισμένο ψωμί.
Μυστικά για μύδια σαγανάκι

•Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα μύδια, τα καθαρίζετε καλά με βουρτσάκι ή σκληρό σφουγγάρι τρίβοντας τα.

•Όσα μύδια μείνουν ανοιχτά μετά το καθάρισμά τους τα πετάτε.

•Καθαρίζουμε το μουστάκι από τα μύδια τραβώντας το προς τα πάνω κι αφαιρώντας το.

•Όσα μύδια δεν ανοίξουν με το μαγείρεμα τα πετάτε. Μάθετε όλα τα μυστικά για το σωστό καθάρισμά τους.

•Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μυδόψυχα, παίρνετε φρέσκα μύδια, τα καθαρίζετε και τα βάζετε σε κατσαρόλα σε πολύ δυνατή φωτιά. Σκεπάστε με καπάκι και ανακινήστε την κατσαρόλα από τα χερούλια 2-3 φορές. Όλη η διαδικασία κρατάει μόνο 2-3΄.

•Για 500 γραµ. μυδόψυχα χρειάζεστε 2 κιλά φρέσκα μαύρα μύδια με κέλυφος.

•Όταν ανοίξουν τα μύδια αφαιρείτε την ψίχα και τη χρησιμοποιήτε σαν μυδόψυχα για μύδια σαγανάκι όπως εδώ ή για μύδια τηγανητά ή μύδια πιλάφι κλπ.

•Μην παραβράζεε τα μύδια. Όσο περισσότερο τα βράζετε τόσο συρρικνώνονται και χάνουν τα υγρά τους με αποτέλεσμα να γίνονται σαν λάστιχο.

•Το αλάτι με προσοχή, γιατί τα φρέσκα μύδια είναι αρκετά αλμυρά κι αν χρησιμοποιήσετε το υγρό από τα μύδια αυτό θα κάνει πολύ αλμυρή την σάλτσα. Γι΄αυτό πριν αλατίσετε ένα φαγητό με μύδια δοκιμάστε πρώτα.

•Αν θέλετε μπορείτε να γκρατινάρετε τα μύδια σαγανάκι στο γκριλ για λίγα λεπτά. Μέχρι να λιώσει η φέτα.

•Παραδοσιακά τα μύδια σαγανάκι γίνονται στο σκεύος σαγανάκι, μικρό τηγάνι με δυο χερούλια και σερβίρονται στο ίδιο σκεύος.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.