Σε εμπορικό πόλεμο οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμουΟ επαπειλούμενος εδώ και καιρό εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, άρχισε να λαμβάνει σάρκα και οστά, μετά την επιβολή αμοιβαίων δασμών από την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς ύψους 34 δισ. σε κινεζικά προϊόντα, στους οποίους το Πεκίνο απάντησε με... δικούς του δασμούς σε αντίστοιχες ποσότητες αμερικανικών εισαγωγών.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των δασμών από τις ΗΠΑ την Παρασκευή, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου εμπορίου ανέφερε: «Η Κίνα υποσχέθηκε να μην ρίξει την πρώτη βολή, αλλά προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας και του λαού είναι αναγκασμένη να απαντήσει». Αργότερα ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση ότι η Κίνα είχε απαντήσει επιβάλλοντας και εκείνη δασμούς.

Όπως έγινε μάλιστα γνωστό, το Πεκίνο κατέθεσε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) προσφυγή κατά των ΗΠΑ για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

Πρακτορείο Xinhua: Μαύρη ημέρα στην ιστορία του εμπορίου

O εμπορικός πόλεμος που η κυβέρνηση του Τραμπ απειλούσε να εξαπολύσει εναντίον της Κίνας είναι πλέον γεγονός, αλλά η εμπορική νίκη που η κυβέρνηση υποσχέθηκε στο λαό της είναι τώρα πιο απατηλή από ποτέ, σημειώνεται σε άρθρο του πρακτορείου ειδήσεων Νέα Κίνα (Xinhua).

Αντιμέτωπη με μια αμερικανική κυβέρνηση, «που ακολουθεί μια τυπική πολιτική εμπορικού εκφοβισμού και τρομοκρατίας, η Κίνα δεν είχε άλλη επιλογή από το να προχωρήσει σε αντεπίθεση για να προστατεύσει τα βασικά, εθνικά της συμφέροντα και τα συμφέροντα του λαού της. Όταν η κυβέρνηση του Τραμπ πάτησε τη σκανδάλη, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι θα πυροβολούσε τα δικά της πόδια και ότι παίζει ένα επικίνδυνο οικονομικό παιχνίδι που είναι καταδικασμένο να αποτύχει», αναφέρεται στο σχόλιο του πρακτορείου.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ προώθησαν μια οικονομική τάξη «που βασίζεται σε κανόνες και νόρμες και έχτισαν την αξιοπιστία τους με τη συνεπή τους εξωτερική πολιτική και τη δέσμευση της Ουάσινγκτον να τηρεί τις βασικές αρχές, ότι το εμπόριο καθιστά τις συμμαχίες πιο ισχυρές και ότι το άνοιγμα της οικονομίας είναι αυτό που στο τέλος μετράει».

«Ως μία χώρα που τον τελευταίο καιρό είναι σταθερά ασυνεπής, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής γίνονται οι Απρόβλεπτες Πολιτείες της Αμερικής. Η απερισκεψία τους οδηγεί βλακωδώς τον πλανήτη σε συνεχείς παγίδες», σημειώνουν οι συντάκτες του Xinhua Λιου Τζιε και Ρονγκ Τζιαοτζιάο.

«Ένα νέο είδος ‘Ψυχρού Πολέμου’ πλησιάζει», σύμφωνα με το Xinhua, που αναφέρει ότι οι ΗΠΑ μετατρέπουν σε όπλο την οικονομική και εμπορική τους ισχύ, θέτοντας σε κίνδυνο την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. «Ποδοπατούν επίσης βάναυσα το πολυμερές εμπορικό σύστημα και καταστρέφουν το ελεύθερο εμπόριο, μετατρέποντας τους μεγάλους εμπορικούς τους εταίρους σε φανταστικούς εχθρούς».

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο, οι ΗΠΑ «που ξεκίνησαν τον εμπορικό πόλεμο, είναι καταδικασμένες να αποτύχουν διότι η οικονομική παγκοσμιοποίηση έχει γίνει η ακαταμάχητη τάση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και της προόδου του ανθρώπινου πολιτισμού. Δεν μπορεί και δεν πρόκειται να σταματήσει από τη μονομέρεια και τον εμπορικό προστατευτισμό, ιδέες που οι ΗΠΑ φαίνονται αποφασισμένες να προωθήσουν».

Οι χώρες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ένα πολυμερές εμπορικό σύστημα είναι η ακρογωνιαία λίθος του παγκόσμιου εμπορίου, υπογραμμίζουν οι συντάκτες, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να παρακολουθούν με προσοχή για τις επιπτώσεις της μονομέρειας και του εμπορικού προστατευτισμού στην παγκόσμια οικονομία και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να προστατεύσουν το πολυμερές εμπορικό σύστημα και τα συμφέροντα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

«Η Κίνα ποτέ δεν φοβήθηκε έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και έχει άφθονα πυρομαχικά και εναλλακτικές επιλογές για να αντιμετωπίσει τις κενές απειλές από τις ΗΠΑ. Η κινεζική οικονομία είναι αρκετά ανθεκτική για να αντέξει τον αντίκτυπο από τους αμερικανικούς δασμούς, τώρα και στο μέλλον», σημειώνουν οι συντάκτες, επισημαίνοντας ότι ανεξάρτητα από τις όποιες αλλαγές, η Κίνα θα εμμείνει στις δικές της πολιτικές και στον ρυθμό ανάπτυξής της.

«Ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ απλά και μόνο θα καταστήσει την κινεζική οικονομία ισχυρότερη και πιο ανθεκτική», καταλήγουν οι συντάκτες.thetoc.gr

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.