Άρωμα προεκλογικής κόντρας στη Βουλή

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, με βαριές εκφράσεις και καταγγελίες, με αναφορές σε πρόσωπα και καταστάσεις διαπλοκής, αλλά και προσωπικές φραστικές επιθέσεις, διεξάγεται η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με πρόσχημα τη συμφωνία του Λουξεμβούργου (Eurogroup).

Στις πρωτολογίες των κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη κυριάρχησε ως βασική τακτική η απόδοση ευθυνών για όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν, από το 2010 και μετά, με τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για το τι παρέλαβε η παρούσα κυβέρνηση το 2015 και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επικεντρώνει στο πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, οι φραστικές επιθέσεις τύπου «πολιτικός απατεώνας» ή «πολιτικός ψεύτης» ακούστηκαν σε πολλές στιγμές των ομιλιών. Η συζήτηση (ομιλίες) στη Βουλή περισσότερο θύμιζε έναρξη προεκλογικής εκστρατείας μακράς διάρκειας παρά αντιπαράθεση θέσεωνΩστόσο, οι φραστικές επιθέσεις τύπου «πολιτικός απατεώνας» ή «πολιτικός ψεύτης» ακούστηκαν σε πολλές στιγμές των ομιλιών. Η συζήτηση (ομιλίες) στη Βουλή περισσότερο θύμιζε έναρξη προεκλογικής εκστρατείας μακράς διάρκειας παρά αντιπαράθεση θέσεων. Πόσω, δε, μάλλον συζήτηση επί πραγματικών οικονομικών δεδομένων, όπως αυτά απορρέουν από τη Συμφωνία του Λουξεμβούργου για την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας από τους δανειστές και τον οδικό χάρτη εφεξής.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην ταυτοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του (με επίκεντρο το Μακεδονικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών) καθώς και στην πολιτική ταύτισή του με τους ακροδεξιούς πόλους στην Ευρώπη, τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε, επίσης, στη σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωταγωνιστή του σκανδάλου Novartis κ. Φρουζή καθώς και με επιχειρηματικά - εκδοτικά συμφέροντα όπως με αυτά του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος «τελευταίως έχει προβλήματα και εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη», όπως είπε χαρακτηριστικά, προφανώς αναφερόμενος στην υπόθεση NOOR1 .


Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντέτεινε πως δεν υφίσταται καθαρή έξοδος από τα μνημόνια, ζήτησε για άλλη μία φορά εκλογές ,«για να τελειώνουμε», όπως είπε χαρακτηριστικά, και κατήγγειλε πως η κυβέρνηση παραχώρησε στην ΠΓΔΜ εθνική ταυτότητα και γλώσσα.

Η σύγκρουση στη Βουλή


«Κ. Μητσοτάκη, θα δεχτώ με μεγάλη ευχαρίστηση το δώρο που μου κάνετε να έχουμε μια διεξοδική συζήτηση, για θέματα οικονομίας, μετά την ιστορική επιτυχία της χώρας» τόνισε ο πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλίας του στην προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία.

Σε λίγες μέρες από τώρα, τον Αύγουστο, «με μεγάλη σας στενοχώρια, η χώρα βγαίνει οριστικά και αμετάκλητα από το πρόγραμμα. Εκεί που οι δικές σας κυβερνήσεις απέτυχαν η δική μας πέτυχε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, για να προσθέσει: «Ασχοληθήκατε με το πώς θα ναρκοθετήσετε τη χώρα και πώς η επόμενη κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με οικονομική ασφυξία».

«Η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει άρδην, η ανεργία έχει μειωθεί σε μία τριετία κατά επτά μονάδες και η ανεργία των νέων κοντά στις 20 μονάδες. 350.000 νέες θέσεις εργασίας έχουν ήδη δημιουργηθεί και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τόσο εφέτος όσο και τα επόμενα χρόνια» επεσήμανε.


Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Θέλετε διαρκώς να ανακυκλώνεται η μιζέρια και η καχεξία


Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε να εξαπολύει τα πυρά του κατά του κ. Μητσοτάκη, λέγοντας: «Είμαι βέβαιος ότι είστε νοήμων άνθρωπος και κατανοείτε τις θετικές προοπτικές που υπάρχουν πλέον για τη χώρα. Απλά, εκτός από νοήμων, θα έπρεπε να είστε και θαρραλέος»Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο στόχος είναι κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα να δει απτά, στην καθημερινότητά του, σταδιακή βελτίωση, ενώ απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ είπε: «Ξέρω, κ. Μητσοτάκη, ότι σας ενοχλεί μια τέτοια προοπτική. Γιατί δεν αποτελεί κριτήριο για σας η βελτίωση των συνθηκών ζωής του ελληνικού λαού. Για τον λόγο αυτόν θέλετε διαρκώς να ανακυκλώνεται η μιζέρια και η καχεξία, η καταστροφή και το έρεβος».

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε να εξαπολύει τα πυρά του κατά του κ. Μητσοτάκη, λέγοντας: «Είμαι βέβαιος ότι είστε νοήμων άνθρωπος και κατανοείτε τις θετικές προοπτικές που υπάρχουν πλέον για τη χώρα. Απλά, εκτός από νοήμων, θα έπρεπε να είστε και θαρραλέος» και «εσείς ουδέποτε υπήρξατε (θαρραλέος) και σήμερα το επιβεβαιώνετε ξανά. Διότι δεν έχετε το πολιτικό σθένος να αναγνωρίσετε ότι τα πράγματα όντως πάνε καλύτερα».

«Και ξέρετε, όποιος δεν διαθέτει πολιτικό σθένος, συνήθως αντικαθιστά την απώλεια με πολιτικό θράσος. Το αποδείξατε με την πρόσφατη επίθεσή σας στον επίτροπο Μοσκοβισί. Θυμώσατε διότι αναφέρθηκε στα πραγματικά δεδομένα. Θυμώσατε γιατί είπε ότι τα περί τετάρτου μνημονίου είναι λόγια του αέρα, χοντροειδές ψέμα και μαύρη προπαγάνδα. Θυμώσατε γιατί τα όσα είπε, κατεδάφισαν το πολιτικό σας αφήγημα που στήσατε εδώ και μια τριετία» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και τόνισε: «Αφού ψεύτης ο Τσίπρας, ψεύτης και ο Μοσκοβισί, και αφού είναι ψεύτης ο Μοσκοβισί, είναι ψεύτες και όλοι όσοι αμέσως μετά το Eurogroup είπαν ακόμα πιο καθαρά όσα είπε προχθές εδώ ο επίτροπος. Και αφού ψεύτης ο Μοσκοβισί, ψεύτης και ο Γιούνκερ, που σε αυτή εδώ την αίθουσα μίλησε για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Μόνο που σε αυτόν από ευγένεια και τακτ δεν επιτεθήκατε».

«Ψεύτρα και η πραγματικότητα όταν δεν σας αρέσει. Ψεύτες και οι Ευρωπαίοι ηγέτες που στη Σύνοδο Κορυφής μάς έδιναν συγχαρητήρια, ψεύτες τα στελέχη του ESM, ψεύτες οι επικεφαλής των οίκων αξιολόγησης, ψεύτρες οι αγορές, ψεύτες όλοι» πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας την επίθεση προς τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «μια πρωτοφανή επικοινωνιακή υπεροπλία μέσων ενημέρωσης και μέσων προπαγάνδας στην Ελλάδα» που διαθέτει η ΝΔΣυνεχίζοντας την επίθεση προς τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «μια πρωτοφανή επικοινωνιακή υπεροπλία μέσων ενημέρωσης και μέσων προπαγάνδας στην Ελλάδα» που διαθέτει η Νέα Δημοκρατία.«Έχετε διάφορους φίλους της οικογενείας, με διάφορα τραβήγματα με τη Δικαιοσύνη, είναι η αλήθεια, που για χάρη σας όμως έχουν αγοράσει μια ντουζίνα εφημερίδες για να κάνουν προπαγάνδα» είπε και τόνισε: «Αλλά το να πείσετε ότι ο ήλιος ανατέλλει από τη Δύση κομματάκι δύσκολο, δεν νομίζετε;».Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις επιθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τις συντάξεις. «Το εντυπωσιακότερο όλων, όμως, δεν είναι μόνο η στάση σας σχετικά με την απέλπιδα προσπάθειά σας να υπερασπιστείτε το μεγάλο ψέμα σας περί τέταρτου μνημονίου. Το πιο ενδιαφέρον είναι η πρεμούρα που σας έχει πιάσει σχετικά με τις συντάξεις. Τι πράγμα είναι αυτό; Κρατήστε τουλάχιστον λίγο τα προσχήματα... Τέτοιος θυμός πια; Τέτοιος πανικός; Δεν μπορείτε να κρυφτείτε με τίποτα;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

«Ακούγοντας τη ρητορική σας και τις επιθέσεις σας, το συμπέρασμα είναι ένα. Ότι επιθυμείτε διακαώς την περικοπή των συντάξεων και τρέμετε την πιθανότητα αυτή να μην εφαρμοστεί. Εντάξει, εμείς έχουμε συνηθίσει στον κυνισμό σας. Αλλά αυτό ήταν πραγματικά αποκαλυπτικό. Αποδείξατε αυτές τις δύο μέρες σε κάθε συνταξιούχο τις πραγματικές προθέσεις σας. Δεν σας ενδιαφέρει το βιοτικό επίπεδο κανενός. Δεν σας αφορούν οι ανάγκες των ανθρώπων. Το μόνο που σας αφορά είναι η πολιτική σας επιβίωση. Η δίψα σας για εξουσία... Όταν βλέπετε ότι διαφαίνεται η πιθανότητα τα πράγματα να πάνε όντως καλύτερα για τον λαό, τότε χάνετε την ψυχραιμία σας» συμπλήρωσε.

Είπε επίσης πως σήμερα έγινε γνωστό από δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών ότι ο κ. Μητσοτάκης πήγε στο Βερολίνο να ζητήσει «διαβεβαιώσεις ότι η Γερμανία θα πιέσει ώστε να εφαρμοστεί το μέτρο (για τις συντάξεις)». «Ντροπή σας, κ. Μητσοτάκη. Δεν καταλαβαίνετε ότι αυτό το ανήθικο πολιτικό σαμποτάζ δεν πλήττει την κυβέρνηση αλλά την ίδια τη χώρα;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας την κριτική του προς τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο προσφυγικό λέγοντας πως «ουσιαστικά βγήκατε και κατηγορήσατε εμένα και την καγκελάριο Μέρκελ ότι κάνουμε παζάρια. Ότι δήθεν ανταλλάξαμε τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά με τη δημιουργία νέων hotspots».

«Πραγματικά, υπάρχει πάτος στο βαρέλι του αυτοεξευτελισμού σας;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Καθοδηγείστε πια μόνο από τη κυνική επιθυμία της εξουσίας. Από ορισμένους νεόκοπους συμβούλους»«Πραγματικά, υπάρχει πάτος στο βαρέλι του αυτοεξευτελισμού σας;» διερωτήθη ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Καθοδηγείστε πια μόνο από την κυνική επιθυμία της εξουσίας. Από ορισμένους νεόκοπους συμβούλους. Και από τους ακροδεξιούς του ΛΑΟΣ που έχουν κατακτήσει την ιδεολογική ηγεμονία στο κόμμα σας. Αναρωτιέμαι πόσο διαφορετική θα ήταν η στάση της παράταξής σας και πόσο διαφορετική θα ήταν και η πορεία της χώρας, αν δεν είχατε καταφέρει να αναβάλετε, λόγω τεχνικής ανεπάρκειας, την εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση και εκλεγόταν από τον πρώτο γύρο, όπως τότε διαφαινόταν, πρόεδρος ο κ. Μεϊμαράκης.

Επιπλέον, σημείωσε ότι με τον κ. Μεϊμαράκη είχε έντονη πολιτική αντιπαράθεση. «Αντιπαρατεθήκαμε δυνατά στις εκλογές του Σεπτέμβρη. Πάντοτε, όμως, με πολιτικά επιχειρήματα. Και του αναγνωρίζω και εγώ, όπως και όλοι στην Ευρώπη, ότι στη δύσκολη στιγμή για τη χώρα έβαλε μπροστά αυτό που καταλάβαινε ως εθνικό και όχι ως προσωπικό συμφέρον» τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε πως «σε αντίθεση με αυτήν την ντροπιαστική στάση που εσείς κρατάτε σήμερα, δεν θα εξευτελιζόταν πηγαίνοντας στο Βερολίνο να παρακαλάει για σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα».


Τσίπρας: Η απόφαση του Eurogroup δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί αυτοδύναμα να επιστρέψει στην κανονικότητα του δανεισμού από τις αγορές


Αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αφορά στην οριστική ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. «Και φυσικά, την παραδοχή ότι η Ελλάδα δεν έχει πλέον ανάγκη τον δανεισμό από τον επίσημο τομέα, αλλά μπορεί αυτοδύναμα να επιστρέψει στην κανονικότητα του δανεισμού από τις αγορές».

Για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους σημείωσε πως πρόκειται «για απόφαση η οποία επαναφέρει το χρέος σε τροχιά βιωσιμότητας, ενώ το πλέον σημαντικό είναι ότι διαμορφώνει έναν καθαρό διάδρομο για την ελληνική οικονομία για την επόμενη 15ετία».


«Όπως γνωρίζετε, η επιτυχία, ή μη, αυτής της απόφασης, ό,τι και να λέμε μεταξύ μας, θα κρινόταν από τις αγορές την επόμενη μέρα. Το ράλι που κατέγραψαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων από τις 22 Ιουνίου και μετά, αποδεικνύει ότι αυτή η λύση έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση»
«Όπως γνωρίζετε, η επιτυχία, ή μη, αυτής της απόφασης, ό,τι και να λέμε μεταξύ μας, θα κρινόταν από τις αγορές την επόμενη μέρα. Το ράλι που κατέγραψαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων από τις 22 Ιουνίου και μετά αποδεικνύει ότι αυτή η λύση έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση. Εκτός αν μετά τον Μοσκοβισί και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι και οι αγορές κομμάτι αυτής της διεθνούς συνωμοσίας υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ» είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για την απόφαση του Eurogroup σχετικά με τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Και τι δεν ακούσαμε σε αυτήν εδώ την αίθουσα... Για παράταση της ασφυκτικής επιτροπείας, για νέα μνημόνια, για εκχώρηση της κυριαρχίας μέχρι το 2060... Για το περιβόητο 4ο μνημόνιο, που από ό,τι φαίνεται δεν είναι μόνο η κρυφή σας φαντασίωση, αλλά και η απεγνωσμένη σας επιθυμία».

«Η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας θα γίνεται υπό τη μορφή εκθέσεων για την πορεία της και πιθανά να εισηγούνται κάποιες παρεμβάσεις, αν κριθεί απαραίτητο. Όπως ακριβώς γίνεται, δηλαδή, και με όλες τις χώρες που βγήκαν από μνημόνια. Τα στοιχεία αυτών των εκθέσεων η ελληνική κυβέρνηση θα τα λαμβάνει υπ' όψιν, όμως ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν θα είναι δικός της» είπε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα θα έχει και πάλι τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το παρόν και το μέλλον της. Κανένας άλλος πέραν των εκλεγμένων αντιπροσώπων του ελληνικού λαού».


Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή:

Μητσοτάκης: Έχουν περάσει τρία χρόνια από την «καταστροφική επιλογή που πληρώνει ακόμη η χώρα»«Η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο» τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και εξαπέλυσε φραστική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για το Μακεδονικό, λέγοντας ότι «στη Θεσσαλονίκη πήγε μέχρι το αεροδρόμιο».

Ο αρχηγός της ΝΔ ανέφερε: «Αν ρωτήσουμε τους Έλληνες σε ποιον αποδίδουν τον χαρακτηρισμό του "ψεύτη και πολιτικού απατεώνα", θα απαντήσουν τον κ. Τσίπρα»Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε: «Αν ρωτήσουμε τους Έλληνες σε ποιον αποδίδουν τον χαρακτηρισμό του "ψεύτη και πολιτικού απατεώνα", θα απαντήσουν τον κ. Τσίπρα».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θύμισε το δημοψήφισμα του 2015 λέγοντας ότι δίχασε και εξαπάτησε τον ελληνικό λαό και έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, συμπληρώνοντας πως έχουν περάσει τρία χρόνια από την «καταστροφική επιλογή που πληρώνει ακόμη η χώρα».

Μνημόνευσε τα capital controls, που συνεχίζονται, και πρόσθεσε ότι «εξακολουθεί να κυβερνά με ψέματα, λαϊκισμό, ανευθυνότητα και ανικανότητα».

«Μεταξύ του διπλού νομίσματος Βαρουφάκη και των μνημονίων που έρχονται γραμμένα στα αγγλικά, υπάρχει και ο δικός μας δρόμος: Ο δρόμος του μέτρου, της αλήθειας και της πειστικής επιχειρηματολογίας. Ο ρόλος του ισότιμου συνομιλητή και όχι του επαναστάτη που μετατρέπεται σε "yes man"» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Καταθέτω τροπολογία για να μην ισχύσει η περικοπή των συντάξεων. Εμείς την ψηφίζουμε γιατί είμαστε ενάντια στο κόψιμό τους. Τις καταψηφίσαμε, όταν εσείς τις ψηφίζατε. Ελάτε να την ψηφίσουμε μαζί. Τώρα. Για να δούμε επιτέλους ποιος λέει αλήθεια και ποιος είναι υποκριτής» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.


zougla.gr

Δημοσίευση σχολίου

Τα «NEA PIERIAS» δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που μας στέλνουν οι αναγνώστες. Υπεύθυνος για την κάθε ανάρτηση είναι μόνο το άτομο που φαίνεται ως συγγραφέας του άρθρου.
Το ιστολόγιο «NEA PIERIAS» δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για την εγκυρότητα και ορθότητα των πληροφοριών, κρίσεων, σχολίων που περιέχονται σε αναρτήσεις και μηνύματα αναγνωστών και οι διαχειριστές-συνεργάτες-αρθογράφοι δεν ευθύνονται για το περιεχόμενο άρθρων των οποίων γίνετε αναδημοσίευση από άλλα sites για τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ακρίβεια του περιεχόμενό τους καθώς και καμία ευθύνη για μηνύματα που θίγουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων ή κατοχυρωμένου υλικού

[blogger][facebook]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.